Cynamonowe blondies z kruszonką

Święta kojarzą mi się przede wszystkim z intensywnym zapachem cynamonu, goździków i pomarańczy. Aromat goździków wbity w skórki pomarańczy unosi się w całym domu przez wiele dni, a cynamon ląduje we wszystkich ciastach, ciasteczkach, owsiankach i słodkich śniadaniach.

Mimo tego, że ucierane ciasto z kruszonką nie gości często na wigilijnym stole, to gra ważną rolę przy okazji spotkania z przyjaciółmi lub leniwego niedzielnego popołudnia, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Bo przecież kto nie lubi ciasta, cynamonu i kruszonki do swojej kawy?

To szósty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 20 g oleju kokosowego

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g masła kakaowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (lub orkiszowej lub pszennej)
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej (lub migdałowej)
  • po 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Łyżkę cukru kokosowego wymieszać z cynamonem i odstawić na bok.
  2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć widelcem lub palcami do uzyskania okruchów ciasta.
  3. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek i sól.
  4. Banana rozgnieść widelcem na papkę i umieścić w drugiej misce. Dodać ksylitol oraz mleko kokosowe i wymieszać do połączenia składników.
  5. Roztopić masło kakaowe i dodać do mokrych składników.
  6. Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  7. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Kwadratową blaszkę (jak do brownie) wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Do blaszki wyłożyć połowę ciasta i wyrównać. Posypać równomiernie cukrem cynamonowym i wyłożyć drugą część ciasta.
  9. Całość posypać kruszonką i piec przez 40-45 minut do suchego patyczka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s