Święta kojarzą mi się przede wszystkim z intensywnym zapachem cynamonu, goździków i pomarańczy. Aromat goździków wbity w skórki pomarańczy unosi się w całym domu przez wiele dni, a cynamon ląduje we wszystkich ciastach, ciasteczkach, owsiankach i słodkich śniadaniach.
Mimo tego, że ucierane ciasto z kruszonką nie gości często na wigilijnym stole, to gra ważną rolę przy okazji spotkania z przyjaciółmi lub leniwego niedzielnego popołudnia, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Bo przecież kto nie lubi ciasta, cynamonu i kruszonki do swojej kawy?
To szósty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki mąki owsianej
- 20 g oleju kokosowego
Składniki na ciasto:
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g masła kakaowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej (lub orkiszowej lub pszennej)
- 1/4 szklanki mąki kokosowej (lub migdałowej)
- po 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 banan
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Łyżkę cukru kokosowego wymieszać z cynamonem i odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć widelcem lub palcami do uzyskania okruchów ciasta.
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek i sól.
- Banana rozgnieść widelcem na papkę i umieścić w drugiej misce. Dodać ksylitol oraz mleko kokosowe i wymieszać do połączenia składników.
- Roztopić masło kakaowe i dodać do mokrych składników.
- Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Kwadratową blaszkę (jak do brownie) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do blaszki wyłożyć połowę ciasta i wyrównać. Posypać równomiernie cukrem cynamonowym i wyłożyć drugą część ciasta.
- Całość posypać kruszonką i piec przez 40-45 minut do suchego patyczka.