Krokiety z pieczarkami

Mocno grzybowe, aromatyczne, zamknięte w miękkim naleśniku i chrupiącej panierce. A w dodatku bardzo proste do wykonania! Będą idealnie pasować zarówno do wigilijnego barszczu jak i na „dokładkę” w świąteczny obiad.

barszcz-z-krokietami

Tradycyjne, polskie dania mają to do siebie, że są zwykle czasochłonne, pracochłonne i składają się z wielu różnych elementów. To prawda, i dlatego rzadko sama przygotowuję w domu krokiety, pierogi czy uszka. Jednak przy okazji Świąt warto poświęcić trochę więcej czasu i energii na pyszne, tradycyjne dania 🙂

Te krokiety wcale nie muszą zająć tak wiele czasu, a ich przygotowanie możecie rozłożyć na 2 dni. Możecie też zrobić podwójną porcję farszu, który później wykorzystacie do wigilijnych uszek lub podwójną porcję naleśników, aby mieć słodkie śniadanie kolejnego dnia!

To siódmy z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

weganski-barszcz-z-krokietem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka (roślinnego)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

Farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Panierka:

  • mleko roślinne
  • bułka tarta*

*Jeśli nie lubicie „gotowców” lub unikacie mąki pszennej, polecam w prosty sposób zrobić domową panierkę. Ulubiony chleb pokrójcie na kawałki, wysuszcie w piekarniku i zblendujcie w malakserze. Jeśli Wasz chleb jest czerstwy, możecie pominąć suszenie w piekarniku.

krokiety-przepis

Przygotowanie:

  1. Przygotować farsz: Cebulę, czosnek i pieczarki bardzo drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek oraz szczyptę soli, aby warzywa puściły sok. Gdy cebula będzie zeszklona, dodać pieczarki.
  2. Smażyć przez dobre 10 minut, aż woda odparuje całkowicie z pieczarek, a całość będzie ładnie podsmażona. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie do całkowitego połączenia i odstawić na 30 min, aby ciasto „odpoczęło”. Następnie smażyć naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej bezwonnym olejem.
  4. Złożenie krokietów: Na naleśnik kłaść po 1-2 łyżki farszu i szczelnie zawijać (jak gołąbki lub spring rollsy).
  5. Przygotować „stacje” do panierowania. Do głębokiego talerza wlać mleko roślinne, do drugiego wsypać bułkę tartą. Złożony krokiet obtaczać najpierw w mleku, a następnie w bułce.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia i podawać z barszczem.

krokiety-z-pieczarkami

barszcz-z-krokietem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s