Mocno grzybowe, aromatyczne, zamknięte w miękkim naleśniku i chrupiącej panierce. A w dodatku bardzo proste do wykonania! Będą idealnie pasować zarówno do wigilijnego barszczu jak i na „dokładkę” w świąteczny obiad.
Tradycyjne, polskie dania mają to do siebie, że są zwykle czasochłonne, pracochłonne i składają się z wielu różnych elementów. To prawda, i dlatego rzadko sama przygotowuję w domu krokiety, pierogi czy uszka. Jednak przy okazji Świąt warto poświęcić trochę więcej czasu i energii na pyszne, tradycyjne dania 🙂
Te krokiety wcale nie muszą zająć tak wiele czasu, a ich przygotowanie możecie rozłożyć na 2 dni. Możecie też zrobić podwójną porcję farszu, który później wykorzystacie do wigilijnych uszek lub podwójną porcję naleśników, aby mieć słodkie śniadanie kolejnego dnia!
To siódmy z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mleka (roślinnego)
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
Farsz pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Panierka:
- mleko roślinne
- bułka tarta*
*Jeśli nie lubicie „gotowców” lub unikacie mąki pszennej, polecam w prosty sposób zrobić domową panierkę. Ulubiony chleb pokrójcie na kawałki, wysuszcie w piekarniku i zblendujcie w malakserze. Jeśli Wasz chleb jest czerstwy, możecie pominąć suszenie w piekarniku.
Przygotowanie:
- Przygotować farsz: Cebulę, czosnek i pieczarki bardzo drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek oraz szczyptę soli, aby warzywa puściły sok. Gdy cebula będzie zeszklona, dodać pieczarki.
- Smażyć przez dobre 10 minut, aż woda odparuje całkowicie z pieczarek, a całość będzie ładnie podsmażona. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie do całkowitego połączenia i odstawić na 30 min, aby ciasto „odpoczęło”. Następnie smażyć naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej bezwonnym olejem.
- Złożenie krokietów: Na naleśnik kłaść po 1-2 łyżki farszu i szczelnie zawijać (jak gołąbki lub spring rollsy).
- Przygotować „stacje” do panierowania. Do głębokiego talerza wlać mleko roślinne, do drugiego wsypać bułkę tartą. Złożony krokiet obtaczać najpierw w mleku, a następnie w bułce.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia i podawać z barszczem.
Najlepsze jest to, że z farszem można eksperymentować. Ja najczęściej używam zielonej soczewicy.
PolubieniePolubienie