Mocno migdałowe ciastka o intensywnym zapachu amaretto połączone warstwą jedwabistego, kawowego kremu i oprószone ciemnym, gorzkim kakao. Mimo że cały alkohol wyparował, jest to deser dla dorosłych, którzy kochają intensywny smak kawy i gorzkiego kakao.
To wariacja na temat tiramisu w wersji ozdrowionej i całkowicie roślinnej. Klasyczne mascarpone zastąpiłam kremem z nerkowców, który wzbogaciłam o kawę. W roli nasączanych kawą i amaretto sklepowych biszkoptów „ladyfingers” występują podwójnie migdałowe ciastka, tak wilgotne, że nie trzeba ich niczym nasączać!
To idealne ciasto na wigilijny deser jeśli, tak jak ja, lubicie eksperymentować i rezygnujecie z tradycyjnego wigilijnego sernika 🙂
To ósmy z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!
Składniki na kwadratową foremkę 20×20:
- 130 g oleju kokosowego
- 100 g amaretto
- 100 g syropu klonowego
- 150 g mąki z migdałów
- 100 g mąki teff (może być pszenna lub orkiszowa)
- 1 szklanka aquafaby – wody z puszki po ciecierzycy (mniej więcej z 1 puszki)
- szczypta soli
Krem:
- 120 g nerkowców
- 40 g syropu klonowego
- 50 ml mocnego espresso
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie odrobina roślinnego mleka
Przygotowanie:
- Nerkowce zalać wodą i wstawić do lodówki na co najmniej 3h (najlepiej całą noc).
- Przygotować biszkopt: W garnuszku roztopić olej, syrop klonowy i amaretto i wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.
- Aquafabę ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Masę amaretto połączyć z mąkami. Do powstałej masy delikatnie wmieszać ubitą pianę tak, aby za bardzo nie opadła.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Piec przez 25 min.
- Przygotować krem: nerkowce odsączyć i przełożyć do kielicha blendera. Dodać pozostałe składniki i miksować długo na jedwabiście gładki krem. Gdyby masa była zbyt gęsta i nie dała się miksować, dodać chlust roślinnego mleka.
- Złożenie: wystudzony biszkopt podzielić na 2 części. Na jednym blacie rozsmarować połowę kawowego kremu. Nałożyć drugi blat i rozłożyć pozostały krem. Całość posypać dokładnie kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.