Migdałowe biszkopty z kremem kawowym

Mocno migdałowe ciastka o intensywnym zapachu amaretto połączone warstwą jedwabistego, kawowego kremu i oprószone ciemnym, gorzkim kakao. Mimo że cały alkohol wyparował, jest to deser dla dorosłych, którzy kochają intensywny smak kawy i gorzkiego kakao.

To wariacja na temat tiramisu w wersji ozdrowionej i całkowicie roślinnej. Klasyczne mascarpone zastąpiłam kremem z nerkowców, który wzbogaciłam o kawę. W roli nasączanych kawą i amaretto sklepowych biszkoptów „ladyfingers” występują podwójnie migdałowe ciastka, tak wilgotne, że nie trzeba ich niczym nasączać!

To idealne ciasto na wigilijny deser jeśli, tak jak ja, lubicie eksperymentować i rezygnujecie z tradycyjnego wigilijnego sernika 🙂

To ósmy z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

Składniki na kwadratową foremkę 20×20:

  • 130 g oleju kokosowego
  • 100 g amaretto
  • 100 g syropu klonowego
  • 150 g mąki z migdałów
  • 100 g mąki teff (może być pszenna lub orkiszowa)
  • 1 szklanka aquafaby – wody z puszki po ciecierzycy (mniej więcej z 1 puszki)
  • szczypta soli

Krem:

  • 120 g nerkowców
  • 40 g syropu klonowego
  • 50 ml mocnego espresso
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie odrobina roślinnego mleka

weganskie-tiramisu

Przygotowanie:

  1. Nerkowce zalać wodą i wstawić do lodówki na co najmniej 3h (najlepiej całą noc).
  2. Przygotować biszkopt: W garnuszku roztopić olej, syrop klonowy i amaretto i wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Aquafabę ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Masę amaretto połączyć z mąkami. Do powstałej masy delikatnie wmieszać ubitą pianę tak, aby za bardzo nie opadła.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Piec przez 25 min.
  6. Przygotować krem: nerkowce odsączyć i przełożyć do kielicha blendera. Dodać pozostałe składniki i miksować długo na jedwabiście gładki krem. Gdyby masa była zbyt gęsta i nie dała się miksować, dodać chlust roślinnego mleka.
  7. Złożenie: wystudzony biszkopt podzielić na 2 części. Na jednym blacie rozsmarować połowę kawowego kremu. Nałożyć drugi blat i rozłożyć pozostały krem. Całość posypać dokładnie kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.

tiramisu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s