Korzenne świąteczne marchewki

Koniec z nudnymi ziemniakami i wiecznie tą samą surówką do obiadu. Święta to czas, kiedy możemy sobie pozwolić na wyjątkowe dodatki do świątecznych dań. Tak jak te karmelizowane marchewki, przepełnione aromatem cynamonu i goździków. Będziecie chcieli jeść je codziennie, aż do następnych świąt!

To dziewiąty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

karmelizowane-marchewki

Składniki:

  • 1 kg marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Marchewki obrać, większe pokroić w ćwiartki, małe zostawić w całości.
  2. Ugotować marchewki do miękkości na parze.
  3. Na dużej patelni umieścić oliwę i wszystkie przyprawy. Powoli podgrzewać na małym ogniu aż przyprawy zaczną roznosić swój świąteczny aromat.
  4. Wtedy wrzucić marchewki i syrop klonowy i zwiększyć ogień do średniego i karmelizować całość.
  5. Najlepiej zostawić marchewki przez 1-2 minuty bez ruszania patelnią lub mieszania, aby stały się chrupiące i przypieczone. Następnie zamieszać patelnią i zostawić na kilka minut na drugiej stronie.
  6. Marchewki można podać z ekspresowym sosem: W miseczce wymieszać 1 łyżeczkę tahini oraz po 1/2 łyżeczki miso i musztardy.

korzenne-marchewki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s