Zimowa sałatka z dynią i brukselką

Jak sprawić, by domownicy pokochali brukselkę? Podać ją w tej sałatce! Ta słodko-wytrawna sałatka na ciepło urzeknie każdego – nawet największego przeciwnika brukselki! Skarmelizowane warzywa, słodko-kwasny żurawinowy dressing, chrupiące orzechy i soczyste winogrona. Nie potrzeba nawet żadnej… sałaty 😉

Podajcie ją na świąteczny obiad jako dodatek lub danie główne. Możecie dopełnić ją ugotowaną komosą lub innym ulubionym zbożem, a będzie jeszcze bardziej sycąca.

To dziesiąty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 300 g dyni piżmowej (dobrze sprawdzi się też batat)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 150 g czerwonych winogron
  • 50 g orzechów włoskich

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 1 łyżka konfitury z żurawin
  • sól i pieprz do smaku

salatka-z-brukselka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  2. Brukselki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem i rozłożyć na połowie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Brukselki powinny leżeć przekrojoną stroną do dołu dla uzyskania większej powierzchni karmelizacji.
  3. Dynię obrać i pokroić w kostkę wielkości połówek brukselki. Wymieszać w misce z oliwą, solą i pieprzem i rozłożyć na drugiej połowie blachy.
  4. Piec przez 15-20 minut do miękkości warzyw i skarmelizowania brukselki.
  5. W tym czasie przygotować sos: wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania gęstej emulsji. Na koniec wmieszać delikatnie żurawinę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Orzechy podprażyć na suchej patelni aż zaczną wydzielać piękny aromat.
  7. Winogrona przekroić wzdłuż na pół, orzechy grubo posiekać.
  8. Gdy warzywa będą upieczone, wymieszać wszystkie składniki w dużej misce z sosem i podawać. Sałatkę można podać również na zimno.

pieczona-brukselka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s