Piernikosernik

Piernik czy sernik? Nie możecie się zdecydować? W takim razie dlaczego nie 2 w 1? 😉 Ten piernikosernik to połączenie miękkiego, piernikowego ciasta i aksamitnej masy „sernikowej” bez sera. Jeśli macie przygotować deser na nadchodzące święta, a nie możecie zdecydować, które ciasto przygotować, ten przepis jest dla Was!

Piernik jest niezwykle miękki i wilgotny za sprawą puree z batata. Jego dodatek utrzymuje piernik świeży przez wiele dni. Ciasto to doskonale sprawdzi się również bez warstwy sernikowej, ale… dlaczego odmawiać sobie przyjemności? Szczególnie, że część „sernikowa” wymaga tylko kilku minut pracy miksera 🙂

To jedenasty z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

wigilijny-sernik.jpg

Składniki na piernik (mała keksówka):

  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2/3 szklanki puree z batata
  • 200 g mąki owsianej lub orkiszowej
  • 80 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na masę „sernikową”:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100 g nerkowców
  • 40 g syropu klonowego (lub do smaku)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej

Przygotowanie:

  1. Przygotować piernik: W rondelku roztopić na małym ogniu olej, kakao, przyprawy i syrop klonowy.
  2. Zestawić z ognia i wmieszać puree z batata oraz mleko i ocet. Wymieszać do połączenia.
  3. Do masy przesiać mąkę, ksylitol, proszek, sodę i sól i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej masę i piec przez 20-30 min lub do suchego patyczka.
  5. Przygotować masę „sernikową”: nerkowce namoczyć w wodzie przez co najmniej 3h. Następnie odsączyć je z wody i przełożyć do blendera wraz z pozostałymi składnikami.
  6. Blendować kilka minut do uzyskania kremowej, sernikowej masy. W razie potrzeby dodać kilka łyżek mleka roślinnego, by rozrzedzić masę.
  7. Złożenie piernikosernika: Piernik przekroić na pół wzdłuż. Dolną część włożyć z powrotem do formy, w której się piekł. Wyłożyć całą masę sernikową i przykryć drugą połową piernika. Można polać całość polewą czekoladową.
  8. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby masa zgęstniała i nie wylała się ze środka piernika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s