Pachnąca kutia z pęczakiem

Kutię jadłam dosłownie kilka razy w życiu. Nigdy nie było jej u mnie w domu, zawsze kosztowałam ją „w gościach”. Nie do końca wiem, dlaczego jej nie przygotowywaliśmy, bo uwielbiamy masę makową i wszelkiego rodzaju makowce!

W te święta chciałam przygotować kutię, ale jako że unikam pszenicy ze względu na nietolerancję, zrobiłam ją ze zdrowym pęczakiem. Dzięki domowej masie makowej pozbyłam się nadmiaru cukru, dodałam ulubione bakalie i zweganizowałam cały przepis. I wyszło naprawdę pysznie i szybko 🙂

Ta kutia jest prosta, zdrowa, wegańska i baaardzo aromatyczna!

To już ostatni z serii „12 wigilijnych przepisów” na blogu! Sprawdź pozostałe przepisy tutaj!

masa-makowa

Składniki:

  • 1 szklanka suchego pęczaku
  • 2 małe puszki mleczka kokosowego (2 x 165 ml)
  • 200 g maku
  • 5 (lub mniej/więcej) łyżek syropu klonowego lub agawy
  • 50 ml amaretto
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Bakalie i dodatki:

  • 75 g rodzynek sułtańskich + rum do nasączenia
  • 75 g żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 20 g orzechów brazylijskich
  • 50 g migdałów w płatkach
  • opcjonalnie: kilka łyżek konfitury z pomarańczy bez cukru (np. St. Dalfour)

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalać ciemnym rumem lub innym alkoholem. Ja użyłam nalewki pomarańczowej, którą dostałam od rodziców.
  2. Pęczak opłukać w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
  3. W garnku zagotować 2 szklanki wody. Wsypać pęczak, doprawić szczyptą soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min lub według instrukcji na opakowaniu. Następnie wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem do wystudzenia i wchłonięcia pozostałej wody.
  4. Mak zmielić w malakserze.
  5. W rondelku zagotować mleko kokosowe i wsypać mak. Mieszać przez kilka minut, do wchłonięcia przez mak całego płynu. Zestawić z ognia i wmieszać syrop klonowy, amaretto, wanilię, cynamon i skórki z owoców.
  6. Połączyć ugotowany pęczak i masę makową.
  7. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Rodzynki odsączyć z alkoholu. Wszystkie bakalie dodać do kutii. Skosztować i doprawić do smaku syropem, kilkoma łyżkami alkoholu, itp. Schłodzić i podawać na wigilijnym stole 🙂

kutia-z-peczakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s