Buraczana tarte tatin

Tarte tatin to francuski deser, klasycznie przyrządzany w wersji słodkiej. To odwrócona tarta z karmelizowanymi plastrami jabłek. Ja proponuję trochę inną wersję – wytrawną, z burakami karmelizowanymi w occie balsamicznym z tymiankiem.

To idealna przekąska, którą można przygotować na sylwestrową imprezę, gdy mamy mało czasu, a chcemy zaimponować gościom! Słodko-słona i chrupiąca tarta z tylko 6 składników!

Składniki na tartę o średnicy 20-22 cm:

  • 1-2 upieczone lub ugotowane buraki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • płat ciasta francuskiego
  • opcjonalnie: fleur de sel

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Z płatu ciasta francuskiego (wielu producentów oferuje z natury wegańskie ciasto) wyciąć okrąg o średnicy formy na tartę. Przygotowany okrąg wstawić do lodówki na czas przygotowania buraków.
  2. Buraki pokroić na cienkie plasterki.
  3. Na dużej patelni na średnim ogniu podgrzewać oliwę, syrop i ocet.
  4. Dodać tymianek i pokrojone buraki i smażyć chwilę do lekkiego zgęstnienia sosu.
  5. Buraki wraz z sosem ułożyć w formie na tartę, przykryć ciastem francuskim i lekko zawinąć brzegi do środka.
  6. Piec przez ok. 20 min do zrumienienia i wyrośnięcia ciasta.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, następnie odwrócić tartę na talerz.
  8. Posypać świeżym tymiankiem i, jeśli używamy, fleur de sel.
  9. Podawać gorącą lub wystudzoną.

wytrawna-tarta-tatin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s