Wegański twarożek z nerkowców

Jednym z produktów nabiałowych, których najbardziej mi brakuje jest twarożek do chleba. Uwielbiałam wszelkiego rodzaju serki kanapkowe naturalne lub smakowe. Wiele wegańskich produktów „serowych” zupełnie spełnia moje oczekiwania i często zaskakuje niemal identycznym smakiem oprócz właśnie serków. Często są „proszkowe”, mają nieciekawy posmak soi, a jeśli smak mi odpowiada, to konsystencja pozostawia wiele do życzenia.

Dlatego, moi drodzy państwo, jeśli wszystko inne zawodzi, najlepiej zrobić coś samemu 😉 I tak powstał prosty serek z kulturami bakterii, w nieco świątecznym stylu, bo obtoczony pistacjami i żurawiną suszoną. Idealne smarowidło na imprezę do krakersów, chleba czy warzyw. Warto zrobić!

Składniki:

  • 200 g nerkowców
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: 1 fiolka zakwaski do jogurtu (np. z tej firmy)
  • żurawina, pistacje lub zioła do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Nerkowce namoczyć w letniej wodzie przez co najmniej 3h (można przez całą noc).
  2. Namoczone nerkowce odsączyć z wody i przełożyć do miksera lub blendera z pozostałymi składnikami (oprócz zakwaski).
  3. Miksować przez 1-2 minuty do uzyskania konsystencji twarożku.
  4. Jeśli używamy zakwaski, do fiolki nalać odrobinę mleka roślinnego, wymieszać dokładnie i dodać do masy serowej.
  5. Zblendować ostatni raz do połączenia i przełożyć do miski.
  6. Jeśli używamy zakwaski, miskę przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce w kuchni na 24h. Po tym czasie gęsty serek uformować w kulkę lub włożyć do wyłożonych folią spożywczą foremek i włożyć do lodówki do zgęstnienia.
  7. Jeśli nie używamy zakwaski, masę włożyć od razu do lodówki.
  8. Podawać z krakersami, chlebem, sucharkami, warzywami itp.

weganski-twarozek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s