Jednym z produktów nabiałowych, których najbardziej mi brakuje jest twarożek do chleba. Uwielbiałam wszelkiego rodzaju serki kanapkowe naturalne lub smakowe. Wiele wegańskich produktów „serowych” zupełnie spełnia moje oczekiwania i często zaskakuje niemal identycznym smakiem oprócz właśnie serków. Często są „proszkowe”, mają nieciekawy posmak soi, a jeśli smak mi odpowiada, to konsystencja pozostawia wiele do życzenia.
Dlatego, moi drodzy państwo, jeśli wszystko inne zawodzi, najlepiej zrobić coś samemu 😉 I tak powstał prosty serek z kulturami bakterii, w nieco świątecznym stylu, bo obtoczony pistacjami i żurawiną suszoną. Idealne smarowidło na imprezę do krakersów, chleba czy warzyw. Warto zrobić!
Składniki:
- 200 g nerkowców
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: 1 fiolka zakwaski do jogurtu (np. z tej firmy)
- żurawina, pistacje lub zioła do obtoczenia
Przygotowanie:
- Nerkowce namoczyć w letniej wodzie przez co najmniej 3h (można przez całą noc).
- Namoczone nerkowce odsączyć z wody i przełożyć do miksera lub blendera z pozostałymi składnikami (oprócz zakwaski).
- Miksować przez 1-2 minuty do uzyskania konsystencji twarożku.
- Jeśli używamy zakwaski, do fiolki nalać odrobinę mleka roślinnego, wymieszać dokładnie i dodać do masy serowej.
- Zblendować ostatni raz do połączenia i przełożyć do miski.
- Jeśli używamy zakwaski, miskę przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce w kuchni na 24h. Po tym czasie gęsty serek uformować w kulkę lub włożyć do wyłożonych folią spożywczą foremek i włożyć do lodówki do zgęstnienia.
- Jeśli nie używamy zakwaski, masę włożyć od razu do lodówki.
- Podawać z krakersami, chlebem, sucharkami, warzywami itp.
3 uwagi do wpisu “Wegański twarożek z nerkowców”