Nowy Rok to czas postanowień, chęci zrzucenia nadprogramowych kilogramów zdobytych w świątecznej przerwie i postanowienie chodzenia na siłownię przynajmniej 3 razy dziennie (😉). Wszyscy jedzą sałatki i piją zielone koktajle przez mniej więcej pół dnia, gdy okazuje się, że trzęsiemy się z zimna i pęka nam głowa.
Dlatego ja zaczynam nowy rok zupełnie inaczej: zupą! Zdaje się, że gdzieś pośród szaleństwa sokowych detoksów i pudełkowych diet wiele osób zapomina jak dobra dla naszego organizmu jest skromna, warzywna zupa. Poza mnóstwem witamin, których dostarczają nam przeróżne warzywa, zupa rozgrzewa i chroni przed chorobami dzięki czosnkowi i cebuli.
Zamieńcie więc mocne postanowienie jedzenia sałatek na różnorodne zupy i zacznijcie rok od tej, którą dziś proponuję. Zupa warzywna z pomidorami, fasolą i jarmużem nasyci na dłużej i pomoże w noworocznym detoksie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminku, majeranku i suszonego koperku
- 1 mały batat
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 miarki po puszce bulionu warzywnego lub wody
- 1 puszka białej fasoli
- duża garść jarmużu
- sól i pieprz
- opcjonalnie do podania: śmietanka roślinna do zabielenia, kromka chleba
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w kostkę. Bataty, ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie przecisnąć przez praskę czosnek, dodać przyprawy i smażyć przez minutę.
- Do garnka wrzucić pokrojone warzywa, wymieszać i dodać krojone pomidory.
- Odmierzyć 2 puszki bulionu lub wody i dodać do zupy.
- Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Dodać fasolę i pokrojony w mniejsze kawałki jarmuż i gotować jeszcze chwilę, aż jarmuż zmięknie, a fasola będzie gorąca.
- Doprawić solą i pieprzem i podawać z kromką tostowanego chleba. Opcjonalnie zupę można zabielić śmietanką roślinną lub niesłodzonym mlekiem sojowym.