Galette des rois

Galette des rois, czyli ciasto trzech króli to tradycyjny francuski deser przyrządzany właśnie na święto Trzech Króli. Według tradycji do środka ciasta wrzucało się niespodziankę w postaci ziarnka fasoli, które później zastąpiła figurka Jezusa, a obecnie najczęściej cały migdał. Ten, kto trafi w swoim kawałku na niespodziankę zakłada koronę i staje się na jeden dzień królem!

Jako że to początek roku, kiedy wszyscy jeszcze skrupulatnie liczymy kalorie, nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała oryginalnej receptury i nie „ozdrowiła” jej 😉 Dlatego moja wersja zrobiona jest z ciastem filo zamiast ciasta francuskiego, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu. Tradycyjne masło zastąpiłam olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia, cukier ksylitolem, a jajka musem z prażonych jabłek, który idealnie orzeźwia słodką, orzechową masę.

Jeśli nie macie amaretto, użyjcie ekstraktu migdałowego, choć ja nie przepadam za jego intensywnym, jakby sztucznym smakiem. Możecie też pominąć ten składnik całkowicie – w końcu przepis i tak pełny jest migdałów!

Mimo że w Polsce nie obchodzimy zwykle tego święta zbyt uroczyście, to według mnie to fajna francuska tradycja (a wszystko co francuskie i do jedzenia jest przecież fajne!), którą polecam Wam spróbować w najbliższą sobotę 🙂 Poza tym, to ciasto naprawdę robi się w 5 minut i wrzuca do piekarnika. Dajcie znać, kto został królem!

ciasto-trzech-kroli

Składniki:

  • 4-5 płatów ciasta filo (zwykle są wegańskie)
  • 60 g oleju rzepakowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 60 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 60 g ksylitolu
  • 60 g prażonych jabłek (użyłam gotowych, bez cukru)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 migdał

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza ciastem filo wymieszać w miseczce.
  2. Płat ciasta ułożyć na dnie okrągłej foremki o średnicy 20-22 cm i posmarować cienką warstwą oleju. Część ciasta ma wystawać poza formę.
  3. Kolejne 2-3 płaty ułożyć pod kątem tak, aby całość utworzyła „gwiazdę”. Do środka tarty wyłożyć masę migdałową i wyrównać.
  4. Do masy włożyć w dowolnym miejscu migdał.
  5. Pozostałe płaty rozłożyć pofałdowane na wierzch ciasta. Zawinąć wystające boki ciasta do środka i całość posmarować olejem.
  6. Piec przez ok. 20 min w 175°C do zezłocenia tarty. Jeśli w trakcie pieczenia tarta zrobi się mocno brązowa, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec dalej.

migdalowa-tartatarta-filo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s