Rosół grzybowy i sos pieczeniowy

Jedną z podstawowych zasad przyrządzania świetnych dań roślinnych jest zapewnienie 1000% normy umami. Co to jest umami? To piąty smak obok słonego, słodkiego, gorzkiego i kwaśnego. Trudno opisać go słowami, jednak jest to smak głęboki, intensywny i… mięsny. Jak uzyskać mięsny smak bez mięsa? Oczywiście za pomocą grzybów!

Ten rosół posmakuje największym zwolennikom mięsa, bo jest baaardzo umami i idealnie sprawdzi się w chłodne i ciemne zimowe wieczory, kiedy jedyne, czego potrzeba nam do szczęścia to wielka micha zupy. Najlepiej z makaronem i z glutenem, bez żadnych niskokalorycznych oszustw i makaronów z cukinii! 😉

To także doskonała baza do sosów, risotto i wszystkich dań, które wymagają użycia bulionu. Jest też równie pyszny po prostu podgrzany w kubku bez dodatków!

rosol-grzybowy

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, shitake)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki orkiszowej

Przygotowanie rosołu:

  1. Suszone grzyby namoczyć przez całą noc w wodzie.
  2. Następnego dnia grzyby wraz z wodą przelać do dużego garnka. Dolać 1,5l świeżej wody, dodać liść laurowy i ziele i całość zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień i wrzucić przekrojone na pół marchewki, pietruszki i cebulę. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Tak przygotowany wywar można odstawić na całą noc do przegryzienia smaków. Na następny dzień będzie jeszcze lepszy. Nie jest to jednak konieczne.
  4. Rosół przecedzić (lub wyłowić z niego warzywa i grzyby) do garnka.
  5. Na patelni przygotować zasmażkę z mąki i oleju podgrzewając je razem przez około 1 minutę.
  6. Następnie dodać chochlę wywaru do zasmażki, wymieszać dokładnie do połączenia i zawartość patelni przelać do reszty zupy. Podgrzewać jeszcze przez chwilę do lekkiego zgęstnienia. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu pieczeniowego:

Sos pieczeniowy można przygotować na 2 sposoby:

  1. Zastosować się do powyższej procedury, lecz zmniejszyć ilość wody do 0,5l. Do sosu można dodać opcjonalnie podsmażony ząbek czosnku, małą cebulkę i doprawić sosem sojowym, posypać natką pietruszki lub dodać ulubione zioła.
  2. Odmierzyć ok. 1/2 – 3/4 szklanki gotowego wywaru. Na patelni podsmażyć na oliwie ząbek czosnku i pół cebuli. Dodać łyżeczkę mąki i smażyć przez minutę. Następnie stopniowo wlewać bulion grzybowy i odparowywać aż powstanie gęsty sos pieczeniowy. Doprawić sosem sojowym i pieprzem, opcjonalnie posypać ziołami.
  3. Podawać z ulubionymi klopsikami warzywnymi. Sos można również zabielić roślinną śmietaną lub mleczkiem kokosowym.

sos-pieczeniowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s