Wszyscy znają już złote mleko czy turmeric latte, ale czy jedliście już złote śniadanie? Sekretnym (złotym) składnikiem jest skromna kurkuma, czyli jeden z najpotężniejszych antynowotworowych naturalnych składników, jakie znamy. To superfood, za który nie musimy przepłacać i który znajdziemy w każdym spożywczaku. Nie macie więc wymówki, żeby nie spróbować tego śniadania 😉
Kurkuma ma również inne dobroczynne właściwości:
- antydepresyjne
- rozgrzewające
- przeciwbólowe
- wyciszające
- przeciwdziała infekcjom
- wzmacnia odporność
- oczyszcza organizm z toksyn
To ciekawa alternatywa dla zwykłej owsianki, jeśli macie ochotę wypróbować coś nowego. Poza tym takie śniadanie pomoże w noworocznych postanowieniach zadbania o swoje ciało!
Składniki na 1 porcję:
- 40 g komosy ryżowej (quinoa)*
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- po 1/4 łyżeczki cynamonu i imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej i mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 startego jabłka lub 2 łyżki prażonych jabłek bez cukru
- opcjonalnie: nasiona chia, len mielony, 1/2 banana do dekoracji
*Można zastąpić płatkami owsianymi, jaglanymi, gryczanymi, itp. jednak czas gotowania ulegnie zmianie.
Przygotowanie:
- Komosę opłukać na sitku i wsypać do garnka ze szczyptą soli.
- Wlać wodę, wsypać rodzynki i zagotować. Następnie przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować przez 13-15 minut do wchłonięcia całego płynu.
- Dodać przyprawy, syrop klonowy, prażone lub starte jabłka, mleko roślinne i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia i połączenia się składników.
- Przełożyć do miseczki, posypać orzechami, nasionami chia i posypać odrobiną cynamonu.
Jedna uwaga do wpisu “Złota komosanka”