Golden curry z batatem i tofu

Dzisiejszy dzień pikantnych potraw celebrujmy tym idealnie zbalansowanym złotym curry. Połączenie pikantnego, słonego, kwaśnego smaku i niezwykłej kremowości mleka kokosowego sprawia, że będziecie chcieli siedzieć cały wieczór pod kocem z wielką miską tego dania.

Sycące za sprawą batatów, pełne białka dzięki dodatkowi tofu, rozgrzewające i chroniące przed przeziębieniami dzięki przyprawom takim jak kurkuma, imbir, czosnek i cebula. Czego chcieć więcej w te mroźne dni, kiedy trudno jest wynurzyć się spod kołdry?

weganskie-currygolden-curry-z-batatem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 kawałki świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1/2 – 1 czerwonej lub żółtej papryczki chili pozbawionej pestek
  • 1 batat
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Cebulę, kurkumę, imbir, czosnek i chili posiekać w bardzo drobną kostkę.
  2. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć podsmażone warzywa na średnim ogniu przez ok. 2 minuty ze szczyptą soli.
  3. Gdy po kuchni rozejdą się ostre i rozgrzewające aromaty wlać mleko kokosowe i zagotować.
  4. Batata i tofu pokroić w kostkę. Po zagotowaniu curry zmniejszyć ogień, dodać bataty i gotować pod przykryciem ok. 15 min (do miękkości batatów). Na koniec dodać kostki tofu i wymieszać.
  5. Doprawić sosem sojowym i sokiem z limonki. Podawać posypane świeżą kolendrą z pitą lub ryżem.

golden-curry-z-tofu-i-batatami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s