Pieczona owsianka ‚chai’

Ta owsianka to potrójne zwycięstwo. Po pierwsze, wystarczy zrobić ją raz i mamy śniadania z głowy na cały tydzień. Po drugie, możemy ją wziąć rękę, co jest prawdziwą innowacją 😉 No i po trzecie, i najważniejsze, jest tak pysznie aromatyczna, że w trakcie jej pieczenia można oszaleć!

batony-owsiane

Czy zauważyliście już, że mam małą obsesję na punkcie indyjskich przypraw? Cynamon powinnam już kupować na kilogramy, bo ciągle nie mam dość! I w tej owsiance gra pierwsze skrzypce, a wspomagają go dzielnie pachnący kardamon i rozgrzewający imbir. Razem tworzą cudowną mieszankę ‚chai’, obok której nie można przejść obojętnie. Dlatego miski, łyżki, słoiki z przyprawami w rękę i do dzieła!

Składniki:

  • 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki suszonych borówek (lub rodzynek)
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • po 1/4 łyżeczki: wanilii w proszku, kardamonu i imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 ml syropu klonowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam z orzechów laskowych)
  • 1 łyżka oleju kokosowego, roztopionego

pieczona-owsianka-z-cynamonem

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalać 3 łyżkami wody i odstawić na 10 min do napęcznienia.
  2. Płatki, wiórki, suszone owoce, cukier kokosowy i wszystkie przyprawy wymieszać w misce.
  3. W drugiej misce połączyć mokre składniki: syrop klonowy, mleka i roztopiony olej kokosowy.
  4. Połączyć dokładnie zawartość obu misek i wyłożyć masę równo w prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 20-25 min, aż masa w środku będzie ścięta.
  6. Podawać posypane cynamonem z mlekiem roślinnym lub jogurtem kokosowym i ulubionymi owocami.

pieczona-owsianka

2 myśli w temacie “Pieczona owsianka ‚chai’

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s