Najzdrowsza pizza na świecie

Jeśli wśród Was ostało się jeszcze parę osób, które trwają (albo tylko udają) w noworocznym postanowieniu mocnej poprawy swoich nawyków żywieniowych, to nie możecie przejść obojętnie obok dzisiejszego przepisu. Bo chyba nie ma takiej osoby, która na diecie nie zjadłaby pizzy!

A pizza to nie byle jaka, bo przykryta zielonymi superfoodami, czyli chrupiącym jarmużem i tłuściutkim awokado, spod których nieśmiało wynurza się wegański ser… Ale ciii! Nikt nie musi o tym wiedzieć 😉 Zresztą zielone warzywa na pewno zrównoważą kilka plasterków ciągnącego się sera.

To przepis dobry dla zabieganych, niecierpliwych, albo nietolerujących drożdży, bo ciasto ma w składzie proszek do pieczenia i nie musi wyrastać. Smacznego!

pizza-salad

Składniki na 2 podpłomyki:

  • 120 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 30 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić zwykłą mąką)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • garść jarmużu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 awokado
  • 2 plastry wegańskiego sera żółtego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sos Cezar

Przygotowanie:

  1. W mikserze lub dużej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i sól. Powoli dolewać tyle zimnej wody, aby powstało miękkie i gładkie ciasto. Wyrobić przez około 1 min. Ja potrzebowałam ok. 1/3 szklanki wody.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 15 min aż odpocznie.
  3. W tym czasie przygotować jarmuż: pokroić na małe kawałki, posolić i polać odrobiną soku z cytryny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5 min.
  4. Awokado i cebulę pokroić w cienkie plastry. Skropić awokado pozostałym sokiem z cytryny. Po wyjęciu jarmużu, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C.
  5. Rozwałkować ciasto na owalny placek. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek i rozłożyć wegański ser. Na pizzy rozłożyć kleksy sosu cesarskiego i włożyć do piekarnika na 10 min.
  6. Po wyjęciu gotowej pizzy z pieca rozłożyć dodatki: jarmuż, plastry awokado, cebulę i kapary. Całość posypać gruboziarnistą solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.
  7. Podawać z dodatkowym sosem Cezar.

pizza-bez-drozdzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s