Kluski czy pierogi? Leniwe!

To jedna z tych potraw, o których nazwy będziemy się spierać tak samo, jak o to, co było pierwsze: jajko czy kura? W moim rodzinnym domu to były pierogi. Choć do pierogów im daleko pod względem kształtu, ale przecież to są leniwe pierogi, więc kto by tam dbał o kształt 😉 A Wy które leniwe jedliście? Kluski czy pierogi? Dajcie znać w komentarzu!

pierogi-leniwe

Bez względu na to, jaką noszą nazwę, są pyszne i mam wrażenie, że jem je zdecydowanie za rzadko! Małe poduszeczki podsmażone z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą rozpływają się w ustach… Sekretem tych klasycznych było ubicie piany z jajek, aby były puszyste. Dlatego aquafaba jest tu składnikiem niezbędnym, który doda lekkości i delikatności.

przepis-na-leniwe

Składniki:

  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
  • sok z 1 cytryny (lub do smaku)
  • szczypta soli
  • 1/2 – 2/3 szklanki mąki z ciecierzycy (może być również zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej (można pominąć)
  • 50 g aquafaby (wody z puszki po cieciorce)

Przygotowanie:

  1. Aquafabę ubić na sztywno mikserem.
  2. Tofu zmiksować na gładko blenderem z sokiem z cytryny. Spróbować masę, jeśli nieciekawy posmak tofu jest wyczuwalny, dodać więcej soku.
  3. Do masy dodać sól, skrobię i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać do połączenia i wmieszać delikatnie łyżką aquafabę. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać więcej mąki do uzyskania zwartego ciasta, jednak im mniej mąki, tym delikatniejsze kluski.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
  5. W dużym garnku zagotować wodę.
  6. Z gotowego ciasta rolować wałeczki i kroić po ukosie kluski. Do wrzątku wrzucać kluseczki i gotować 1 minutę od wypłynięcia.
  7. Podawać podsmażone na maśle roślinnym lub oleju, z cukrem kokosowym i cynamonem lub z bułką tartą.

weganskie-leniwe

3 myśli w temacie “Kluski czy pierogi? Leniwe!

  1. Super przepis!
    Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić jaglaną lub inna, ale nie pszenna?
    Pisałaś, że wcześniej używałaś tez białek do tego przepisu, ile białek na porcję? Korzystam z jajek z kurek od rolnika, nie przepadam za aquafaba.
    Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Myślę, że sprawdzi się jaglana, orkiszowa, owsiana. Co do białek – ubiłabym jedno białko, ale na początek dodałabym ok. 3/4 i zobaczyła czy tyle nie wystarczy. Jeśli ciasto wyjdzie suche, można dodać pozostałe białko. Dorzuciłabym też do masy żółtko, aby nic się nie zmarnowało 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s