To jedna z tych potraw, o których nazwy będziemy się spierać tak samo, jak o to, co było pierwsze: jajko czy kura? W moim rodzinnym domu to były pierogi. Choć do pierogów im daleko pod względem kształtu, ale przecież to są leniwe pierogi, więc kto by tam dbał o kształt 😉 A Wy które leniwe jedliście? Kluski czy pierogi? Dajcie znać w komentarzu!
Bez względu na to, jaką noszą nazwę, są pyszne i mam wrażenie, że jem je zdecydowanie za rzadko! Małe poduszeczki podsmażone z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą rozpływają się w ustach… Sekretem tych klasycznych było ubicie piany z jajek, aby były puszyste. Dlatego aquafaba jest tu składnikiem niezbędnym, który doda lekkości i delikatności.
Składniki:
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- sok z 1 cytryny (lub do smaku)
- szczypta soli
- 1/2 – 2/3 szklanki mąki z ciecierzycy (może być również zwykła pszenna)
- 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej (można pominąć)
- 50 g aquafaby (wody z puszki po cieciorce)
Przygotowanie:
- Aquafabę ubić na sztywno mikserem.
- Tofu zmiksować na gładko blenderem z sokiem z cytryny. Spróbować masę, jeśli nieciekawy posmak tofu jest wyczuwalny, dodać więcej soku.
- Do masy dodać sól, skrobię i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać do połączenia i wmieszać delikatnie łyżką aquafabę. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać więcej mąki do uzyskania zwartego ciasta, jednak im mniej mąki, tym delikatniejsze kluski.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
- W dużym garnku zagotować wodę.
- Z gotowego ciasta rolować wałeczki i kroić po ukosie kluski. Do wrzątku wrzucać kluseczki i gotować 1 minutę od wypłynięcia.
- Podawać podsmażone na maśle roślinnym lub oleju, z cukrem kokosowym i cynamonem lub z bułką tartą.
Super przepis!
Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić jaglaną lub inna, ale nie pszenna?
Pisałaś, że wcześniej używałaś tez białek do tego przepisu, ile białek na porcję? Korzystam z jajek z kurek od rolnika, nie przepadam za aquafaba.
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Myślę, że sprawdzi się jaglana, orkiszowa, owsiana. Co do białek – ubiłabym jedno białko, ale na początek dodałabym ok. 3/4 i zobaczyła czy tyle nie wystarczy. Jeśli ciasto wyjdzie suche, można dodać pozostałe białko. Dorzuciłabym też do masy żółtko, aby nic się nie zmarnowało 😉
PolubieniePolubienie
U mnie kluski! Pierwsze słyszę żeby nazywać je pierogami … 🤔
PolubieniePolubione przez 1 osoba