Najlepsza tofucznica

Kto nie próbował tofucznicy, musi jak najszybciej to nadrobić! I nie mówcie, że wolicie zwykłą jajecznicę. Według mnie tofucznica nie musi wcale konkurować z jajkami. To danie kompletne i pyszne samo w sobie. Ciekawa struktura, podobna do jajecznicy, a jednak trochę inna. Lekko jajeczny, ale też serowy i głęboki smak. Na koniec odświeżający, zielony jarmuż.

Tofucznica podana na chlebie tworzy śniadanie doskonałe, a w bardziej odważnej wersji dodajcie kilka plasterków awokado skropionego cytryną i ostrym sosem sriracha. Palce lizać!

jajecznica-z-tofuSkładniki na 2 porcje:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mała szalotka
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • chlust niesłodzonego mleka roślinnego
  • garść drobno posiekanego jarmużu
  • sól kala namak i pieprz do smaku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć na oleju.
  2. Do zeszklonej szalotki pokruszyć tofu, dodać kurkumę i paprykę i smażyć przez 2-3 min.
  3. Dolać chlust mleka roślinnego do uzyskania konsystencji lekko ściętej jajecznicy.
  4. Dorzucić jarmuż, podsmażać przez kilkanaście sekund i zdjąć z ognia. Całość doprawić solą kala namak (dającą jajeczny posmak) i pieprzem.
  5. Podawać na podpieczonej kromce dobrego chleba na zakwasie.

tofucznica-z-jarmużem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s