Od razu przyznam się bez bicia – to nie mój oryginalny pomysł, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie zrobić swojej wersji! Inspirację zaczerpnęłam z kanału Tasty, który z kolei inspirował się jedną z restauracji Miasta Aniołów.
Moja wersja jest w pełni roślinna, ciekawa, kolorowa i pyszna! To taka wariacja na temat klasycznego wege sushi podana w innej formie, w sam raz na nadchodzący Tłusty Czwartek, szczególnie dla tych, co nie skaczą z radości na widok pączków. Choć dla tych ostatnich w przyszłym tygodniu przepis też będzie!🙃
Składniki na 6 donutów:
- 200 g ryżu do sushi
- ocet ryżowy i sól do smaku
- 1 marchewka
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 1 pomidor
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta papryki wędzonej
- dowolne kiełki
- dodatkowo do podania: wasabi, imbir marynowany i sos sojowy
Przygotowanie:
- Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Doprawić solą, octem ryżowym i opcjonalnie posłodzić.
- Marchewkę ugotować na parze do miękkości.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Usunąć gniazda nasienne.
- Przygotować marynatę z oleju, sosu sojowego i papryki wędzonej. Marynatę podzielić na dwie części, do jednej wrzucić marchew pokrojona w plastry, do drugiej pomidory. Marynować przez min. 2h, najlepiej całą noc.
- Pozostałe warzywa pokroić na podobnej wielkości paski, które będziemy owijać na „donutach”.
- Z ryżu uformować 6 donutów. Na każdym układać kolorowe warzywa. Można udekorować kiełkami.
- Podawać jak sushi: z wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym.
Jedna uwaga do wpisu “Sushi donut”