Sushi donut

Od razu przyznam się bez bicia – to nie mój oryginalny pomysł, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie zrobić swojej wersji! Inspirację zaczerpnęłam z kanału Tasty, który z kolei inspirował się jedną z restauracji Miasta Aniołów.

Moja wersja jest w pełni roślinna, ciekawa, kolorowa i pyszna! To taka wariacja na temat klasycznego wege sushi podana w innej formie, w sam raz na nadchodzący Tłusty Czwartek, szczególnie dla tych, co nie skaczą z radości na widok pączków. Choć dla tych ostatnich w przyszłym tygodniu przepis też będzie!🙃

wege-sushiweganskie-sushi-warszawa

Składniki na 6 donutów:

  • 200 g ryżu do sushi
  • ocet ryżowy i sól do smaku
  • 1 marchewka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 ogórka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta papryki wędzonej
  • dowolne kiełki
  • dodatkowo do podania: wasabi, imbir marynowany i sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Doprawić solą, octem ryżowym i opcjonalnie posłodzić.
  2. Marchewkę ugotować na parze do miękkości.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Usunąć gniazda nasienne.
  4. Przygotować marynatę z oleju, sosu sojowego i papryki wędzonej. Marynatę podzielić na dwie części, do jednej wrzucić marchew pokrojona w plastry, do drugiej pomidory. Marynować przez min. 2h, najlepiej całą noc.
  5. Pozostałe warzywa pokroić na podobnej wielkości paski, które będziemy owijać na „donutach”.
  6. Z ryżu uformować 6 donutów. Na każdym układać kolorowe warzywa. Można udekorować kiełkami.
  7. Podawać jak sushi: z wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym.

One thought on “Sushi donut

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s