Pączki na Tłusty Czwartek

No dobrze, po nietypowym pączku z zeszłotygodniowego przepisu, przyszedł czas na prawdziwe, słodkie pączki z marmoladą. Nie jestem wielką fanką pączków, bo często trafiam na suchawe, zbyt tłuste, lub odleżałe już kilka godzin w cukierni. Dlatego jeśli jeść pączka, to jeszcze ciepłego, prosto z piekarnika lub domowej „smażalni” 😉

Dzięki temu też kontroluję produkty, które wchodzą w ich skład i mogę dowolnie dobrać nadzienie i posypkę. Do moich pączków użyłam białej mąki orkiszowej, ponieważ jest ona odrobinę zdrowsza niż zwykła mąka pszenna. Pamiętajcie, by użyć mąki drobnej i dobrze przesianej, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Nie sprawdzi się tu mąka pełnoziarnista z otrębami. Zamiast cukru wybrałam ksylitol, a do środka gęstą konfiturę z malin, za którą wprost przepadam. Wy wybierzcie swoją ulubioną 🙂

Pod przepisem znajdziecie więcej porad do przygotowania fantastycznych pączków!

Składniki na 8 pączków:

  • 250 g mąki orkiszowej (użyłam białej)
  • 7 g suchych drożdży
  • 45 g ksylitolu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu
  • szczypta soli
  • 150 ml letniego mleka roślinnego
  • 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ulubiona marmolada lub konfitura i cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać odrobinę w garnku lub mikrofalówce.
  2. Zrobić rozczyn: odmierzyć 50 ml mleka, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15 min.
  3. W misie miksera lub w dużej misce wymieszać mąkę, ksylitol i sól. Dodać ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn i wyrobić. Dodać wystudzony olej i wyrabiać przez ok. 15 min ręką do uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli używacie miksera, wystarczy ok. 10 min.
  4. Odstawić przykryte wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce (np. wyłączony piekarnik) na 1,5h lub do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Krótko wyrobić.
  6. Podzielić na 8 równych kawałków, z każdego uformować okrąg i ułożyć na środku po łyżeczce marmolady. Zawinąć dokładnie ciasto wokół nadzienia, aby nie wypłynęło i uformować okrągłe pączki.

tlusty-czwarte-warszawa

Pieczenie pączków:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Pączki ułożyć w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  2. Przed pieczeniem posmarować górę odrobiną mleka lub masła roślinnego i piec przez ok. 15 min do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia na kolejne 15 min i posypać odrobiną cukru pudru (lub pudru z ksylitolu).

Smażenie pączków:

  1. Pączki można również klasycznie usmażyć.
  2. Olej rozgrzać w garnku i smażyć partiami po 1-2 min z każdej strony.
  3. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, wystudzić odrobinę i posypać  cukrem pudrem (lub pudrem z ksylitolu).

fit-paczki

Porady:

  1. Jeśli drożdże w rozczynie nie zaczną pracować, czyli pienić się, należy ponownie przygotować rozczyn.
  2. Ciasto najlepiej wyrabiać co najmniej 15 min. Ja wolę robić to „manualnie”, ponieważ bardziej czuję zmieniającą się strukturę ciasta, które robi się coraz bardziej miękkie i elastyczne w dotyku. Otwórzcie sobie ciekawy artykuł, a czas minie szybciej 😉
  3. Jeśli po 1,5h ciasto nie podwoi objętości – cierpliwości! Lepiej zostawić ciasto na kilka godzin niż spieszyć się z pieczeniem pączków. Dobrze wyrośnięte ciasto zapewni mięciutkie i puszyste pączki.
  4. Pączki można również polukrować oraz oblać lub nadziać czekoladą.
  5. Jeśli wolicie usmażyć pączki, polecam dodać do ciasta 1-2 łyżki wódki lub spirytusu, aby pączki wchłonęły mniej tłuszczu.
  6. Jeśli nie jesteście wprawieni w przygotowywaniu pączków (tak jak i ja 😉 polecam nadziać je dopiero po smażeniu/pieczeniu.
  7. Ten przepis również sprawdzi się do przygotowania słodkich bułeczek drożdżowych.

pieczone-weganskie-paczki

5 myśli w temacie “Pączki na Tłusty Czwartek

    1. Tak jak pisałam w poście, mąka pełnoziarnista jest „cięższa”, więc pączki mogą nie wyrosnąć tak dobrze lub być bardziej zbite. Może jednak można spróbować przy przesiewaniu pozbyć się otrębów i większych kawałków. Wtedy myślę, że wyjdą, choć takiej opcji nie próbowałam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s