Czekolada i Walentynki zawsze idą w parze. Bez wyjątków. Czy jesteś sam czy w parze, 14 lutego obowiązkowo należy jeść czekoladę 😉 Na przykład w postaci tych prostych, acz efektownych ciastek.
Lekki, czekoladowy biszkopt, różowy krem z burakiem i kilka finezyjnych kleksów czekolady. Ten deser wygląda, smakuje i imponuje. I wcale nie jest niezdrowy!
Przygotowanie zajmie dosłownie pół godziny, a efekt pozostanie na długo 💘
Składniki na biszkopt:
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 4 łyżki kakao
- po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego (rozpuszczonego)
Składniki na buraczany krem:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- kilka łyżek soku z buraka
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- opcjonalnie syrop klonowy
- dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 180°C. 8 małych, okrągłych foremek o średnicy 6-8 cm natłuścić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mleko roślinne połączyć z octem i odczekać 5-10 min. do zgęstnienia.
- Suche składniki przesiać do miski i wymieszać.
- Do mlecznej mikstury dodać olej i wanilię.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko do połączenia.
- Masę rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki i piec przez 20 min lub do suchego patyczka.
- Wystudzić, następnie wyjąć z foremek.
- Krem: gęstą część mleczka ubić z wanilią, syropem i sokiem z buraka na „bitą śmietanę”. Nałożyć równą warstwę różowego kremu na ciastka.
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać fantazyjnie po ciastkach.