Warzywa w sosie pad thai

Często słyszę, że „sałatki są nudne”. I po części się z tym zgadzam. Jeśli mówimy o sałatkach w menu większości restauracji! Dział „Sałatki” omijam zwykle szerokim łukiem, bo jedyne, co znajduję to sałatka grecka, sałatka Cezar albo sałata z kurczakiem. Restauratorom chyba po prostu nie chce się poświęcać czasu na coś tak błahego jak sałatki 😉

A ja mówię temu stop! Uwielbiam sałatki, ale takie na moich zasadach. Dużo warzyw o różnych teksturach, intensywny sos i skrobiowe dodatki. W końcu sałatka ma być pełnoprawnym daniem, a nie kilkoma liśćmi sałaty z winegretem z butelki…

Te warzywa możecie śmiało podać jako dodatek do obiadu lub dodać do nich ryż lub makaron ryżowy, by stworzyć całkowite danie. Aha, i podsmażone tofu czy tempeh będą tu idealne! 👌

weganski-pad-thai

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • garść szpinaku
  • opcjonalnie: kolendra, szczypiorek, orzeszki lub sezam

Sos pad thai:

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody (lub 4 łyżki wegańskiego sosu rybnego)
  • 1 łyżeczka srirachy (lub do smaku)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Spróbować i ewentualnie dodać więcej jednego ze składników, aby zbalansować smaki. Powinien być słodko-kwaśno-słono-ostry.
  2. Warzywa pokroić w plastry podobnej wielkości. Olej rozgrzać na patelni na dużym ogniu.
  3. W pierwszej kolejności podsmażyć cebulę. Gdy trochę się zeszkli dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć przez kilka sekund uważając, by czosnek się nie przypalił.
  4. Dodać marchewkę i paprykę i smażyć do lekkiego zmięknięcia. Na końcu dodać cukinię i szpinak, gdyż te potrzebują najmniej czasu.
  5. Gdy warzywa zmiękną, lecz dalej będą chrupiące (al dente), dodać sos.
  6. Podgrzewać chwilę do zgęstnięcia i podawać z ulubionymi dodatkami.

tajska-salatkasalatka-pad-thai

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s