Gigantyczny placek ziemniaczany

Ziemniaki to chyba najbardziej wdzięczne warzywo (choć nie zalicza się do jednej z pięciu porcji 😜). Można z nich zrobić wszystko: frytki, puree, placki, opiekane łódeczki, podać zwykłe ugotowane posypane świeżym koperkiem, nie mówiąc już o robieniu z nich sera! W wielu krajach na całym świecie to jedno z podstawowych składników codziennej diety i Polska nie jest tu wyjątkiem.

Placki ziemniaczane uwielbia chyba każdy, jednak placek plackowi nierówny. Są te zrobione na grubej tarce, inne na drobnej, gdzie masa jest praktycznie zmielona. Jedni dodają mąkę lub jajka, a inni są „purystami”. Ten przepis to nie taki zwykły klasyczny placek, lecz coś w rodzaju amerykańskich „hash browns”, czyli tarte ziemniaki wrzucone na patelnię i podsmażone do chrupkości.

Z tej masy zrobicie zwykłe placki, smażone na głębokim tłuszczu, albo właśnie taki gigantyczny, trochę odchudzony, ale wciąż przyjemnie chrupiący i z lekkim posmakiem słodkiej cebuli. Palce lizać!

proste-placki-ziemniaczaneplacki-ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • do podania: ulubiony sos, np. ten

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na grubej tarce.
  2. Starte warzywa przerzucić na durszlak wyłożony czystą ściereczką kuchenną. Odcisnąć bardzo mocno, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
  3. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu oliwę.
  4. Rozłożyć równomiernie ziemniaki i „ubić” drewnianą łyżką  w zwarty placek.
  5. Smażyć ok. 5-6 min z każdej strony. Podawać pokrojony w trójkąty.

placki-z-ziemniakowweganskie-placki-ziemniaczane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s