Lava cake to jedno z tych ciastek, które trudno zrobić perfekcyjnie za pierwszym razem. To czekoladowe ciastko ma być jeszcze płynne w środku, jednak nie może się zupełnie rozlać. Trzeba więc dobrze wyliczyć czas jego pieczenia. Często wychodzi zupełnie przepieczone i smakuje jak zwykły murzynek (co też nie jest takie złe ;-)).
Podwójnie trudne jest wykonanie tego deseru w wersji wegańskiej. O ile z łatwością możemy zastąpić mleko krowie roślinnym, czy masło olejem kokosowym, o tyle zastąpienie jajek jest tu dość problematyczne. To właśnie one pomagają otrzymać stabilny i lejący deser jednocześnie.
Ale nie ma rzeczy niemożliwych! 😉 Za sprawą jednego małego triku możemy uzyskać doskonałe czekoladowe ciastko z płynnym środkiem.
Składniki na 2 porcje:
- 1/4 szklanki mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 15 g kakao
- po szczypcie soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 20 g oleju kokosowego, rozpuszczonego i wystudzonego
- 100 ml mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Do miski przesiać wszystkie suche składniki.
- Dodać olej kokosowy i wymieszać do połączenia.
- Do masy stopniowo wlewać mleko roślinne z wanilią. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto przelać do natłuszczonych i wysypanych kakao ramekinów lub innych foremek o pojemności małej filiżanki. W środek każdego ciastka włożyć po 2 kostki czekolady.
- Piec przez 15-20 min. Środek może być delikatnie wilgotny, jednak ciastko powinno być wypieczone.
- Po upieczeniu studzić ciastka w ramekinach przez 5 minut, następnie odwrócić je na talerze. Posypać z wierzchu kakao i od razu podawać.