Ekspresowa, 15-minutowa zupa z tylko 5 składników, z których większość i tak każdy ma w domu! To tradycyjna, często niedoceniana polska zupa, która dobrze rozgrzeje i nasyci wychłodzony podczas ostatnich mrozów organizm.
Nigdy nie byłam fanką zup, a szczególnie tych naszych polskich (oprócz barszczu, który uwielbiam!), ale od czasu ostatnich wielkich mrozów mam ochotę przyjmować zupy litrami. Trochę nudzą mnie kremy, bo brak mi różnych tekstur, za to przepadam za gęstymi, warzywnymi zupami, gdzie dużo się dzieje i dużo w środku pływa.
Minimum składników, czasu i przyborów kuchennych – to zupa idealna na ekspresowy, zimowy obiad.
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- bulion warzywny
- 200 g szczawiu marynowanego
- mleko roślinne lub śmietanka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Cebulę, marchewkę i ziemniaka pokroić w kostkę.
- Cebulę i marchewkę zeszklić na patelni ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Następnie dodać ziemniaka i chwilę podsmażyć.
- Całość zalać bulionem warzywnym (lub jeśli nie mamy – wodą) i zagotować.
- Gotować na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać szczaw i doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
- Wyłączyć ogień i, jeśli używamy, dolać odrobinę mleka lub śmietanki roślinnej do zabielenia.