Dynia hasselback z glazurą klonową

Każdy zna lub widział choć raz ziemniaki hasselback, ale nie każdy wie, że hasselback można zrobić z wielu innych warzyw. Na przykład z mojej ulubionej dyni piżmowej. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych i dla oczu! Tak przygotowana dynia wygląda jak pieczeń i może w takiej roli wystąpić, będąc centralnym punktem na stole.

Doskonała do obiadu, idealna na kanapki jako zamiennik plastrów buraka albo nawet szynki. To taka trochę dynio-szynka, którą można warstwowo ułożyć w kanapce i cieszyć się słodko-ostrym smakiem.

hasselbackdynia-przepisyprzepisy-z-dynia

Składniki:

  • 1/2 dyni piżmowej (przekrojonej wzdłuż)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka srirachy lub innego sosu chili
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz i wędzona papryka w proszku
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Dynię pozbawić pestek i natrzeć oliwą z oliwek. Posolić z każdej strony i piec środkiem do dołu przez 20-30 minut aż nóż wbity w środek będzie w miarę łatwo wchodził. Uważać, by nie dopiec dyni do końca, aby się nie rozpadła.
  2. W garnuszku połączyć pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia i lekkiego skarmelizowania.
  3. Dynię ponacinać ostrym nożem (uważając, by nie przekroić całkowicie) na 2-3 mm plastry.
  4. Za pomocą pędzelka posmarować dynię cienką warstwą glazury klonowej i włożyć z powrotem do piekarnika. Co 5-10 minut smarować dynię aż do wyczerpania sosu. Wierzch dyni powinien być skarmelizowany i lekko chrupiący, a środek dobrze wypieczony.
  5. Podawać posypane solą morską (użyłam fleur de sel), szczyptą wędzonej papryki i natką pietruszki.

dynia-hasselback-z-glazurakanapki-z-dyniakanapki-pesto-dynia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s