Jak ulepszyć „chińską zupkę”?

Każdy czasem ma chwilę słabości i zapomni zrobić zakupów. Jak na przykład w ostatnią niedzielę, gdy wszystkie sklepy są zamknięte 😬 Wtedy przydają się pomysły, otwarta głowa i zawartość kuchennych szafek i zakamarków lodówki.

Przepis przewronie nazwałam „chińską zupką”, ale przyda się każdy azjatycki makaron, a nawet zwykłe spaghetti! Ten przepis (choć nie wiem, czy można nazwać to przepisem!) to ekspresowa zupa z makaronem, warzywami, które miałam pod ręką i wszystkimi dodatkami, jakie znalazłam w szafce. Bez kilkugodzinnego bulionu, bez składników, których nazwy wzbudzają przerażenie, za to z nieskończoną liczbą możliwości!

Całość zajmie maksymalnie 5 min. Najważniejszą zasadą jest równowaga smaków: ostre, słone, kwaśne i słodkie. Na koniec trochę świeżości (jeśli znajdzie się w lodówce) i pyszne danie gotowe!

 

szybki-ramenchow-mein-z-warzywamimakaron-azjatycki-z-warzywamichow-mein-przepisy

Składniki:

  • 1 chińska zupka (lub porcja pszennych azjatyckich nudli)
  • sos sojowy
  • sos chili
  • olej sezamowy lub inny smakowy
  • zielenina: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra
  • warzywa: kawałek marchewki, papryki, kiełki
  • kilka kostek tofu
  • kawałek świeżego imbiru, 1/2 ząbka czosnku
  • opcjonalnie: sezam lub orzeszki ziemne, sok z cytryny lub limonki

 

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.
  2. Warzywa i dodatki pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Makaron wyłożyć do głębokich talerzy.
  4. Zalać talerze gorącą wodą do przykrycia makaronu i wmieszać sosy, których używamy.
  5. Na wierzchu poukładać wszystkie dodatki i posypać ziołami.

makaron-po-chinskuzupka-chinska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s