Zbliża się Dzień św. Patryka, ale nie oznacza to u mnie zielonego ciastka albo murzynka z Guinessem 😉 Dziś proponuję danie prostsze, bardzo tanie i praktycznie międzynarodowe! Trochę tradycyjnie polskie, a trochę rodem z Irlandii.
W końcu Irlandia również ziemniakiem stoi 😉 Dlatego będzie sałatka ziemniaczana. Ekspresowa, sycąca, nie za tłusta i orzeźwiająca dzięki ogórkom kiszonym. Doskonała z młodymi ziemniakami. Smacznego!
Składniki:
- 8-10 małych ziemniaków (ok. 750 g)
- 50 g majonezu wegańskiego
- 100 g ogórków kiszonych
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka wody z ogórków
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- po 1/2 łyżeczki czosnku, cebula i papryki słodkiej w proszku
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, a jeśli są bardzo małe pozostawić w całości i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, bardzo mocno posolić i ugotować do miękkości.
- Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i pozostawić do odparowania.
- Przygotować sos: ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, zioła posiekać. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Spróbować i doprawić.
- Ziemniaki (mogą być lekko ciepłe) wymieszać dokładnie z sosem, ewentualnie dosolić i podawać.