Pasta bezjajeczna

Wielkanoc za pasem, więc czas na garść świątecznych przepisów. Jako że te święta obfitują w potrawy z jajek w każdej postaci, na pierwszy ogień zajmijmy się prostą alternatywą dla pasty jajecznej.

Chyba wszyscy już przekonali się, że tofu wcale nie jest „fu” i może zastąpić wiele składników w kuchni. Za sprawą kilku przypraw i dodatków doskonale imituje rozciapane jajka z majonezem i stworzy pyszną pastę „bezjajeczną”. Do tego 2 kromki podpieczonego chleba, trochę świeżych warzyw i śniadanie wielkanocne gotowe!

weganska-pasta

Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 2 łyżki wege majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli kala namak, pieprz

Przygotowanie:

  1. Majonez połączyć z musztardą, płatkami drożdżowymi, posiekanym drobno szczypiorkiem, kurkumą, pieprzem oraz solą kala namak, która nadaje jajeczny smak.
  2. Tofu odsączyć z zalewy i pokruszyć na małe kawałki. Dodać do masy majonezowej i dokładnie połączyć.
  3. Spróbować i ewentualnie doprawić solą lub płatkami drożdżowymi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s