Wielkanoc za pasem, więc czas na garść świątecznych przepisów. Jako że te święta obfitują w potrawy z jajek w każdej postaci, na pierwszy ogień zajmijmy się prostą alternatywą dla pasty jajecznej.
Chyba wszyscy już przekonali się, że tofu wcale nie jest „fu” i może zastąpić wiele składników w kuchni. Za sprawą kilku przypraw i dodatków doskonale imituje rozciapane jajka z majonezem i stworzy pyszną pastę „bezjajeczną”. Do tego 2 kromki podpieczonego chleba, trochę świeżych warzyw i śniadanie wielkanocne gotowe!
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 2 łyżki wege majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
- szczypta kurkumy
- szczypta soli kala namak, pieprz
Przygotowanie:
- Majonez połączyć z musztardą, płatkami drożdżowymi, posiekanym drobno szczypiorkiem, kurkumą, pieprzem oraz solą kala namak, która nadaje jajeczny smak.
- Tofu odsączyć z zalewy i pokruszyć na małe kawałki. Dodać do masy majonezowej i dokładnie połączyć.
- Spróbować i ewentualnie doprawić solą lub płatkami drożdżowymi.