Żurek wielkanocny

To jedna z tych polskich potraw, które wzbudzają zdziwienie na twarzach cudzoziemców. Kwaśna zupa z zakwasu z mąki? Ja uwielbiam jej kwasowość i cieszę się, że tak łatwo można przygotować jej bezmięsną wersję.

To szybki i prosty przepis na zbliżające się święta wielkanocne – tylko 10 składników,
1 garnek i niecała godzina na gazie. A wszystko dzięki małym oszustwom, czyli kupnemu (ale ekologicznemu i w moim przypadku bezglutenowemu) zakwasowi i gotowemu bulionowi warzywnemu.

Wystarczy kilka aromatycznych składników, kawałek ziemniaka i wege kiełbaski i wielkanocny obiad gotowy! Nikomu z mięsożerców nawet nie będzie brakować prawdziwej kiełbasy 😉

zurek-wielkanocnyzurek-weganski

Składniki:

  • wywar warzywny
  • 2 liście laurowe, 3 jagody jałowca, 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 szklanka ekologicznego zakwasu na żurek
  • 1-2 wegańskie białe kiełbaski
  • 1 łyżka chrzanu
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować 1,5 l wywaru z włoszczyzny lub w wersji ekspresowej: użyć kostki warzywnej.
  2. Do wywaru dodać liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, posiekaną cebulkę, suszone grzybki i 1 ząbek czosnku.
  3. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać plastry kiełbaski i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.
  4. Na 2 minuty przed końcem dodać zakwas, chrzan i majeranek.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.

barszcz-bialywielkanocny-zurek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s