Irlandzki chleb na sodzie z kozieradką

To miał być przepis na dzień św. Patryka, jednak w ferworze przeprowadzki zabrakło mi czasu na jego publikację. Ale przecież już za parę dni Wielkanoc, której najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie! A cóż lepszego na śniadanie niż kanapki z domowym chlebem?

Spokojnie, to nie jest chleb, do którego najpierw trzeba przez tydzień przygotowywać zakwas, następnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 24h i modlić się, by zakwas zaczął pracować, a z ciasta wyszedł choć trochę lepszy bochenek niż z osiedlowej Żabki. Oczywiście jeśli jesteście zapalonymi domowymi piekarzami, to pewnie macie dużo więcej doświadczenia, a Wasze bochenki są zawsze idealne. Ja jednak nie mam czasu ani cierpliwości i ten przepis jest dla wszystkich, którzy podzielają mój brak zapału 😉

Wystarczy kilka podstawowych składników, duża miska, jedna łyżka i piekarnik. Tyle! Po godzinie (razem z przygotowaniem i pieczeniem) wyczarujecie chleb, który będziecie chcieli zjeść na raz. Niesamowicie chrupiąca skórka, na której zęby nie łamią się ani trochę i miękki, delikatny i kruchy środek. Dla mnie to chleb tak dobry, że aż żal zasypywać go wieloma składnikami i przykrywać jego smak. Spróbujcie kromki z masłem i solą, a zrozumiecie, co mam na myśli 😋

chleb-weganskiweganski-chleb

Składniki:

  • 130 g mąki żytniej
  • 130 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soli
  • 15 g masła roślinnego lub oleju kokosowego (bezzapachowego)
  • 200 – 220 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kozieradki lub kminku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  2. Mąki wymieszać w dużej misce z sodą oczyszczoną, kozieradką i solą.
  3. Mleko połączyć z octem i odstawić na 5 minut do ścięcia.
  4. Zimne masło lub olej pokroić na małe kawałki i wetrzeć palcami w mąkę.
  5. Do mąki dodać 3/4 powstałej „maślanki” i zagnieść krótko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolać więcej mleka.
  6. Uformować bochenek chleba i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Naciąć chleb na krzyż na głębokość około centymetra, aby chleb ładnie wyrósł.
  8. Posmarować chleb resztką mleka, która została w kubku, aby ładnie zbrązowiał w piekarniku.
  9. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 30 minut. Upieczony chleb powinien brzmieć pusto w środku, gdy popukamy w niego od dołu.
  10. Ostudzić i podawać z masłem roślinnym, solą i ulubionymi dodatkami.

chleb-bez-drozdzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s