Uwielbiam słodko-słone desery, a nie cierpię tych przesadnie słodkich jakim są mazurki. Dlatego już od kilku lat na Wielkanoc przygotowuję mazurki z solonymi orzeszkami lub słonym karmelem. Albo z obiema tymi rzeczami naraz!
Ten mazurek jest idealnie kruchy, słodki od karmelu, słony od orzechów i kremowy od masła orzechowego. Palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 120 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g roślinnego masła
- 30 g ksylitolu
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki na karmel:
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
- 1 mała puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli
- 50 g masła orzechowego
- 100 g orzeszków ziemnych (użyłam solonych)
Przygotowanie:
- Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
- W tym czasie przygotować karmel: dno garnuszka wysypać równomiernie cukrem i dodać 1 łyżkę wody. Podgrzewać na średnim ogniu nie odchodząc nawet na sekundę aż z cukru powstanie karmel. Nie mieszać masy pod żadnym pozorem, można ewentualnie poruszać garnkiem, aby rozprowadzić masę.
- Gdy karmel nabierze złotobrązowej barwy, dodać mleczko kokosowe i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać syrop klonowy, sporą szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu mieszając do zgęstnienia. Powinno to zająć kilka minut.
- Gotowy sos całkowicie ostudzić.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto na mazurek wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć do używanej foremki lub rozłożyć na blaszcze. Piec do zarumienia, ok. 30 minut. Ostudzić.
- Złożenie: Na ostudzony spód wyłożyć równomiernie masło orzechowe. Wierzch posypać orzeszkami. Ozdobić mazurek słonym karmelem.