Mazurek z orzechami i słonym karmelem

Uwielbiam słodko-słone desery, a nie cierpię tych przesadnie słodkich jakim są mazurki. Dlatego już od kilku lat na Wielkanoc przygotowuję mazurki z solonymi orzeszkami lub słonym karmelem. Albo z obiema tymi rzeczami naraz!

Ten mazurek jest idealnie kruchy, słodki od karmelu, słony od orzechów i kremowy od masła orzechowego. Palce lizać!

weganskie-mazurkiorzechowy-mazurek

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g roślinnego masła
  • 30 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki na karmel:

  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 50 g masła orzechowego
  • 100 g orzeszków ziemnych (użyłam solonych)

Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
  2. W tym czasie przygotować karmel: dno garnuszka wysypać równomiernie cukrem i dodać 1 łyżkę wody. Podgrzewać na średnim ogniu nie odchodząc nawet na sekundę aż z cukru powstanie karmel. Nie mieszać masy pod żadnym pozorem, można ewentualnie poruszać garnkiem, aby rozprowadzić masę.
  3. Gdy karmel nabierze złotobrązowej barwy, dodać mleczko kokosowe i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodać syrop klonowy, sporą szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu mieszając do zgęstnienia. Powinno to zająć kilka minut.
  5. Gotowy sos całkowicie ostudzić.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto na mazurek wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć do używanej foremki lub rozłożyć na blaszcze. Piec do zarumienia, ok. 30 minut. Ostudzić.
  7. Złożenie: Na ostudzony spód wyłożyć równomiernie masło orzechowe. Wierzch posypać orzeszkami. Ozdobić mazurek słonym karmelem.

orzechowy-mazurek-weganskimazurek-bez-cukru

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s