Ten tajski deser ryżowy wydaje się banalny, ale w prostocie siła! Mango sticky rice jest:
– kremowe
– słodkie
– gęste
– orzeźwiające
– uzależniające
– bardzo proste
Dobry na śniadanie, deser, podwieczorek lub nawet słodki obiad. To taka egzotyczna wersja naszego polskiego ryżu na mleku 😉
Składniki:
- 100 g ryżu (użyłam do sushi)
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli
- 1/2 mango
Przygotowanie:
- Ryż opłukać dokładnie na sitku do momentu aż woda będzie bardziej klarowna.
- Ugotować ryż na parze aż będzie al dente (ok. 15 minut). Jeśli nie macie specjalnego sprzętu, wystarczy umieścić sitko na garnku z gotującą się wodą i przykryć pokrywką.
- W tym czasie przygotować sos: w garnuszku umieścić mleczko kokosowe, syrop klonowy i dużą szczyptę soli i podgotować chwilę do delikatnego zgęstnienia.
- Ugotowany ryż wymieszać z 3/4 sosu.
- Mango obrać i pokroić na plastry.
- Ryż rozłożyć w miseczkach, polać pozostałym sosem i udekorować plastrami mango. Opcjonalnie można skropić sokiem z limonki lub cytryny.