Mango sticky rice

Ten tajski deser ryżowy wydaje się banalny, ale w prostocie siła! Mango sticky rice jest:
– kremowe
– słodkie
– gęste
– orzeźwiające
– uzależniające
– bardzo proste

Dobry na śniadanie, deser, podwieczorek lub nawet słodki obiad. To taka egzotyczna wersja naszego polskiego ryżu na mleku 😉

Składniki:

  • 100 g ryżu (użyłam do sushi)
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1/2 mango

Przygotowanie:

  1. Ryż opłukać dokładnie na sitku do momentu aż woda będzie bardziej klarowna.
  2. Ugotować ryż na parze aż będzie al dente (ok. 15 minut). Jeśli nie macie specjalnego sprzętu, wystarczy umieścić sitko na garnku z gotującą się wodą i przykryć pokrywką.
  3. W tym czasie przygotować sos: w garnuszku umieścić mleczko kokosowe, syrop klonowy i dużą szczyptę soli i podgotować chwilę do delikatnego zgęstnienia.
  4. Ugotowany ryż wymieszać z 3/4 sosu.
  5. Mango obrać i pokroić na plastry.
  6. Ryż rozłożyć w miseczkach, polać pozostałym sosem i udekorować plastrami mango. Opcjonalnie można skropić sokiem z limonki lub cytryny.

mango-sticky-rice

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s