Boczniaki po benedyktyńsku

Wiecie z czego składa się sos holenderski? Z prawdziwego zawału serca 😜 To same żółtka i masło. Ja odkryłam lekką i aksamitną wersję niskotłuszczową i mega zdrową! Głównymi składnikami są tofu i miso. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej kompozycji, zakochacie się od pierwszego wejrzenia!

Zamiast szynki i jajek do naszego „benedykta” użyłam mięsistych boczniaków w dymnej marynacie. Chrupiąca bułka, słodko-wędzone boczniaki i kremowy sos = palce lizać!

bekon-boczniaki-weganskiesos-holenderski-weganski

Składniki:

  • 2 bułki (lub muffiny angielskie)
  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie*
  • wege sos holenderski (przepis poniżej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • liście sałaty rzymskiej
  • plastry pomidora

* Dym wędzarniczy jest dostępny w wege sklepach internetowych. Jeśli nie możecie go dostać, można zastąpić go 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku.

Składniki na sos ‚holenderski’:

  • 100 g silken tofu
  • 25 g jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka bezwonnego oleju
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/4 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy i cebuli w proszku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu zblendować na gładki sos.
  2. Przygotować marynatę: w misce wymieszać tamari, syrop klonowy i dym wędzarniczy.
  3. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Wstawić do lodówki do zamarynowania na co najmniej 30 min.
  4. W tym czasie przygotować wszystkie dodatki i podpiec bułki.
  5. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć boczniaki (wraz z marynatą) na dużym ogniu do zezłocenia. Pod koniec dodać pieprz do smaku.
  6. Złożenie kanapek: na bułce rozsmarować odrobinę sosu, przykryć sałatą, pomidorem, następnie wyłożyć grzyby i polać obficie sosem.

kanapka-z-boczniakamiboczniaki-po-benedyktynsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s