5 minut: Mus czekoladowy z 5 składników

To rewolucyjny przepis. Kropka. Do przygotowania w 5 minut, złożony z 5 składników, intensywnie czekoladowy, puszyście kremowy, po prostu idealny!

Ja podaję go w wersji klasycznej, z odrobiną soli fleur de sel, ale możecie dodać do niego łyżkę whisky, skórkę pomarańczową, cynamon, odrobinę kawy… Możliwości jest wiele!

I nikt nie dowie się, że wegański i całkiem zdrowy 😉

mus-z-tofu.jpgmus-czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g bardzo dobrej jakości gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
  • 350 g silken tofu
  • 80 g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  2. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na aksamitnie gładki mus.
  3. Przełożyć do słoiczków lub kieliszków deserowych i schłodzić przez 1h w lodówce.
  4. Podawać posypane fleur de sel, wiórkami czekolady lub ulubionymi owocami.

mus-czekoladowy-z-tofu

2 thoughts on “5 minut: Mus czekoladowy z 5 składników

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s