Tachin to perska zapiekanka z ryżu połączonego z jogurtem, często przekładana mięsem lub suszonymi owocami. Moja wersja jest oczywiście bezmięsna, prosta i pysznie chrupiąca.
To wytrawne ciasto pieczemy w rozpalonym do czerwoności piekarniku, aby uzyskać złotą, cudownie chrupiącą skórką. Dzięki jogurtowi środek pozostaje przyjemnie miękki i delikatny, z idealnie ugotowanym na al dente ryżem.
To coś nowego, ciekawego, wartego spróbowania. Choć szafran jest najdroższą przyprawą świata, warto poświęcić te kilka złotych dla wspaniałego aromatu i koloru.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego, np. basmati
- 1 łyżeczka szafranu (w wersji budżetowej można zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany roślinnej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki rodzynek sułtańskich
Przygotowanie:
- Ryż przepłukać dokładnie na sitku aż spływająca woda będzie przezroczysta.
- W garnku zagotować wodę. Porządnie posolić i wrzucić ryż.
- Podgotować ryż przez ok. 8 minut – powinien być jeszcze na wpół surowy.
- Odcedzić i przelać zimną wodą.
- W czasie gotowania ryżu przygotować szafran. Zmiażdżyć przyprawę w moździerzu lub nożem dla uwolnienia aromatu. Zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać kurkumę i odstawić na 10 minut.
- W dużej misce połączyć skrobię, jogurt, oliwę, szafranową wodę i sól. Dodać ryż i wymieszać delikatnie do połączenia uważając, by nie zmiażdżyć ziarenek ryżu.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Okrągłą foremkę o średnicy 14-16 cm wysmarować dowolnym tłuszczem. Wlać masę ryżową i docisnąć łyżką.
- Przykryć folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.
- Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie ostrożnie odwrócić na talerz. Ciasto zupełnie nie przywiera do formy, więc jego wyjęcie nie powinno sprawiać problemów.
- Podawać posypane posiekanymi rodzynkami. Opcjonalnie rodzynki można podsmażyć na łyżeczce oleju z garam masalą.