Tachin, zapiekanka ryżowa z szafranem

Tachin to perska zapiekanka z ryżu połączonego z jogurtem, często przekładana mięsem lub suszonymi owocami. Moja wersja jest oczywiście bezmięsna, prosta i pysznie chrupiąca.

To wytrawne ciasto pieczemy w rozpalonym do czerwoności piekarniku, aby uzyskać złotą, cudownie chrupiącą skórką. Dzięki jogurtowi środek pozostaje przyjemnie miękki i delikatny, z idealnie ugotowanym na al dente ryżem.

To coś nowego, ciekawego, wartego spróbowania. Choć szafran jest najdroższą przyprawą świata, warto poświęcić te kilka złotych dla wspaniałego aromatu i koloru.

szafranryz-przepisyplacek-ryzowy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego, np. basmati
  • 1 łyżeczka szafranu (w wersji budżetowej można zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany roślinnej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki rodzynek sułtańskich

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukać dokładnie na sitku aż spływająca woda będzie przezroczysta.
  2. W garnku zagotować wodę. Porządnie posolić i wrzucić ryż.
  3. Podgotować ryż przez ok. 8 minut – powinien być jeszcze na wpół surowy.
  4. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  5. W czasie gotowania ryżu przygotować szafran. Zmiażdżyć przyprawę w moździerzu lub nożem dla uwolnienia aromatu. Zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać kurkumę i odstawić na 10 minut.
  6. W dużej misce połączyć skrobię, jogurt, oliwę, szafranową wodę i sól. Dodać ryż i wymieszać delikatnie do połączenia uważając, by nie zmiażdżyć ziarenek ryżu.
  7. Piekarnik nagrzać do 200°C. Okrągłą foremkę o średnicy 14-16 cm wysmarować dowolnym tłuszczem. Wlać masę ryżową i docisnąć łyżką.
  8. Przykryć folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.
  9. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie ostrożnie odwrócić na talerz. Ciasto zupełnie nie przywiera do formy, więc jego wyjęcie nie powinno sprawiać problemów.
  10. Podawać posypane posiekanymi rodzynkami. Opcjonalnie rodzynki można podsmażyć na łyżeczce oleju z garam masalą.

zapiekanka-ryzowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s