Nowoczesne spaghetti aglio e olio

Mam wrażenie, że aglio e olio to ten rodzaj pasty, który zna każdy, lecz niewiele osób zamawia w restauracji. To zwykle najtańsze i najprostsze danie makaronowe w restauracjach, przez co może wydaje się nieciekawe dla klientów.

Dla mnie jednak to danie, które często sprawdza poziom knajpy. Jeśli z tak prostych składników można przygotować danie, które rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy, to znak, że jesteśmy w dobrym miejscu!

Włoska kuchnia jest prosta, ale w tym właśnie jej siła. Chodzi przecież głównie o jakość składników. Świeży makaron, aromatyczny czosnek i dobra oliwa z oliwek wystarczą w zupełności, by stworzyć nieziemską pastę. Ja proponuję dziś jednak nowoczesną (bo nie śmiem twierdzić, że jest ulepszona, gdyż naraziłabym się czytelnikom z Włoch 😉) z toną pieczonego czosnku i odrobiną cytryny.

Ten makaron jest prosty, tani, słodki od pieczonego czosnku, aromatyczny i świeży. W sam raz na początek prawdziwej wiosny.

pasta-aglioaglio-e-olio

Składniki:

  • 150 g spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 główka czosnku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: wegański parmezan

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z główki czosnku odciąć górną część tak, by otworzyć delikatnie ząbki. Polać łyżeczką oliwy, posolić, luźno zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 20 minut do całkowitego zmięknięcia.
  2. Zagotować wodę na makaron. Dodać kilka łyżek soli – woda ma być słona jak morze. Wrzucić makaron i ugotować al dente.
  3. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, wycisnąć miękkie ząbki pieczonego czosnku i delikatnie rozgnieść drewnianą łyżką. Dopiero wtedy włączyć gaz na średni i podgrzewać.
  4. Ugotowany makaron przełożyć łyżką do makaronu lub szczypcami bezpośrednio z garnka na patelnię, dodając przy okazji około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
  5. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, posiekaną natkę i, jeśli używamy, roślinny parmezan lub inny tarty ser. Wymieszać dokładnie i od razu podawać.

pastaspaghetti

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s