Omlet z tofu

Nie można zaprzeczyć, że jajko to jeden z najbardziej uniwersalnych i wielofunkcyjnych produktów w kuchni. Można je przyrządzać na milion różnych sposobów i stosować zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych.

Poza udziałem w ciastach i ciasteczkach, mamy jajka na miękko, twardo, w koszulce, sadzone, jajecznicę i omlet… W wielu przypadkach, gdy jajko występuje jako główny (i często jedyny) składnik dania, trudno jest przyrządzić jego wegańską wersję.

Znamy już jednak tofucznicę, no ale co z tym omletem? W tym przypadku również pomoże nam tofu! Ten równie niezastąpiony i wszechstronny składnik wegańskiej kuchni pomoże uzyskać delikatny, lecz przysmażony omlet, a dodatek soli kala namak odwzorowuje jajeczny posmak. Do tego ulubione dodatki i pyszne śniadanie gotowe!

wege-omletweganski-omletomlet-weganski

Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • po 1/2 łyżeczki: suszonego czosnku, suszonej cebuli i kurkumy
  • sól kala namak do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki omletu zmiksować w blenderze na gładką masę.
  2. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub odrobinę mleka roślinnego.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać na średnim ogniu.
  4. Dodać łyżkę oliwy lub oleju i wlać masę na omlet.
  5. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony przez kilka minut. Omlet ma się prawie całkowicie ściąć z wierzchu – nie będziemy go przekładać na drugą stronę.
  6. Pod koniec smażenia na środku ułożyć w równej linii dodatki. Ja użyłam wegański tarty ser i domową karmelizowaną cebulę. Przykryć pokrywką, aby ser się roztopił i zdjąć z ognia.
  7. Podważyć szpatułką brzegi, aby upewnić się, że omlet nie przywarł do patelni. Następnie bardzo delikatnym ruchem złożyć omlet na pół.
  8. Posypać ziołami, dodatkowym serem i podawać z ulubionym sosem.

karmelizowana-cebulaomlet-bez-jajekomlet-z-tofu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s