Nie można zaprzeczyć, że jajko to jeden z najbardziej uniwersalnych i wielofunkcyjnych produktów w kuchni. Można je przyrządzać na milion różnych sposobów i stosować zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych.
Poza udziałem w ciastach i ciasteczkach, mamy jajka na miękko, twardo, w koszulce, sadzone, jajecznicę i omlet… W wielu przypadkach, gdy jajko występuje jako główny (i często jedyny) składnik dania, trudno jest przyrządzić jego wegańską wersję.
Znamy już jednak tofucznicę, no ale co z tym omletem? W tym przypadku również pomoże nam tofu! Ten równie niezastąpiony i wszechstronny składnik wegańskiej kuchni pomoże uzyskać delikatny, lecz przysmażony omlet, a dodatek soli kala namak odwzorowuje jajeczny posmak. Do tego ulubione dodatki i pyszne śniadanie gotowe!
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka pasty miso
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- po 1/2 łyżeczki: suszonego czosnku, suszonej cebuli i kurkumy
- sól kala namak do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki omletu zmiksować w blenderze na gładką masę.
- Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub odrobinę mleka roślinnego.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać na średnim ogniu.
- Dodać łyżkę oliwy lub oleju i wlać masę na omlet.
- Smażyć na średnim ogniu z jednej strony przez kilka minut. Omlet ma się prawie całkowicie ściąć z wierzchu – nie będziemy go przekładać na drugą stronę.
- Pod koniec smażenia na środku ułożyć w równej linii dodatki. Ja użyłam wegański tarty ser i domową karmelizowaną cebulę. Przykryć pokrywką, aby ser się roztopił i zdjąć z ognia.
- Podważyć szpatułką brzegi, aby upewnić się, że omlet nie przywarł do patelni. Następnie bardzo delikatnym ruchem złożyć omlet na pół.
- Posypać ziołami, dodatkowym serem i podawać z ulubionym sosem.