Czekoladowy tort naleśnikowy – 100 warstw na setny post!

To już setny post na blogu! Aby więc uczcić tę okrągłą liczbę postanowiłam zrobić mocno czekoladowy tort naleśnikowy, który ma aż 100 warstw! 20 naleśników, 20 warstw czekolady, masła orzechowego, malinowej konfitury i płatków kokosa. Palce lizać!

Taki tort świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, na piknik czy majówkę, gdy nie chcemy zajadać się ciężkimi ciastami z tłustym kremem. Smacznego i za kolejne 100 postów!

prosty-tort-weganskiweganski-tort-nalesnikowy

Składniki na 20-25 małych naleśników:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki mąki owsianej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju
  • spora szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować w blenderze na gładką naleśnikową masę i odstawić na 30 minut do lodówki do odpoczęcia.
  2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu (u mnie 6 na 9), wysmarować bezwonnym olejem i smażyć małe naleśniki. Do tortu potrzebne będzie co najmniej 20 naleśników.

Przełożenie tortu:

  • gorzka czekolada roztopiona z łyżeczką oleju kokosowego
  • płynne masło orzechowe (np. podgrzane w rondelku)
  • konfitura owocowa lub świeże owoce
  • płatki kokosowe

 

Złożenie tortu:

  1. Na paterze ułożyć wystudzony naleśnik. Pokryć go cieniutką warstwą czekolady, a następnie masła orzechowego. Rozsypać owoce lub przykryć kleksami konfitury, posypać kokosem i położyć kolejny naleśnik.
  2. Powtórzyć tę czynność… 20 razy, aby stworzyć 100 warstw 😉 Ostatni naleśnik oblać obficie czekoladą i posypać płatkami kokosa.

tort-czekoladowy-wege

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s