Niecodzienna zupa z botwinki

Sezon na botwinkę już się zaczął, więc na pierwszy ogień musi być zupa. Ale nie zwykła, polska botwinka, lecz kremowa, gęsta z mleczkiem kokosowym i azjatycką nutą. Lekko pikantna, pełna przypraw, a jednocześnie świeża i wiosenna.

Komu polać?

zupa-z-botwinkizupa-z-botwinki-z-mleczkiem-kokosowym

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebulki
  • (opcjonalnie) gałązka trawy cytrynowej
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • pęczek botwinki
  • 1 l wody lub bulionu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka srirachy (lub innego sosu chili)
  • sok z 1/2 limonki
  • kolendra

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekane cebulki.
  2. W tym czasie posiekać w kostkę marchewkę i ziemniaki. Trawę cytrynową rozgnieść tępą stroną noża.
  3. Gdy cebula będzie zeszklona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałązkę trawy cytrynowej (jeśli używamy).
  4. Następnie dodać marchewkę i ziemniaki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.
  5. Przygotować botwinkę: buraczki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Łodyżki pokroić w kawałki o długości 1 cm i dorzucić do warzyw. Listki pokroić na mniejsze części i odłożyć.
  6. Warzywa zalać bulionem i gotować na średnim ogniu do miękkości.
  7. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe, liście botwiny, srirachę i sok z limonki.
  8. Wyłączyć gaz i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawać z listkami kolendry.

zupa-z-botwinki-z-mleczkiem

Jedna myśl w temacie “Niecodzienna zupa z botwinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s