Owoce pod owsianą kruszonką

Choć to jeszcze nie w pełni sezon na truskawki i maliny, to w tak piękną pogodę aż chce się je jeść. Staram się jeść sezonowo, ale czasami aż trudno oprzeć się kwaskowym leśnym owocom. Wtedy wybieram owoce mrożone, gdyż są zbierane w pełni sezonu, co oznacza, że są zupełnie jak świeże.

Rozmrożone owoce nigdy nie będą tak jędrne jak te świeże, dlatego najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest zapieczenie je w ciastach i kruszonkach. W tej owsiano-migdałowej kruszonce się zakochacie!

owoce-pod-kruszonkaowoce-pod-kruszonka-owsiana

Składniki:

  • 750 g owoców (malin, truskawek, borówek, jeżyn lub innych dowolnych)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g ksylitolu

Kruszonka:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki migdałowej (można zastąpić zwykłą mąką)
  • 100 g roślinnego masła lub oleju kokosowego
  • 80 g cukru kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 165°C.
  2. Owoce wymieszać ze skrobią i ksylitolem i rozłożyć równomiernie w foremce.
  3. Przygotować kruszonkę: suche składniki wymieszać w misce, następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło roślinne i zagnieść widelcem w okruchy.
  4. Wyłożyć kruszonkę na owoce i piec przez 35 – 45 minut.

owsiana-kruszonkaowoce-pod-owsiana-kruszonka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s