Uwielbiam tofu, bo można z niego zrobić dosłownie wszystko! Wiele osób uważa, że tofu jest ‚fu’ i nie ma smaku, ale czy cokolwiek smakuje dobrze bez jakichkolwiek przypraw? 😉
Tofu jest doskonałym nośnikiem smaku i jak gąbka wchłania wszystko, co mu podamy. Dodatkowo, jego struktura pozwala na przyrządzanie go na milion różnych sposobów. I dziś właśnie przedstawiam jeden z nich: sos „śmietanowy”. Przeciwnikom tofu gwarantuję, że smak soi nie jest tu wcale wyczuwalny, a sos jest idealnie kremowy i smakuje jak śmietana.
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek
- garść świeżego tymianku
- kokosowy bekon
- wegański parmezan
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- pół kostki tofu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nastawić wodę na makaron w dużym garnku.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować na gładki sos dodając ok 1/4 szklanki wody.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w paski pieczarki i smażyć do zezłocenia. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron wyłowić szczypcami i przełożyć bezpośrednio na patelnię. Wlać sos i niewielką porcję wody z gotowania makaronu. Podgrzewać sos do zgęstnienia i dokładnego oblepienia makaronu. Woda z makaronu zawiera skrobię, która zagęści i stworzy emulsję z sosu. W razie potrzeby dodać więcej wody.
- Podawać z kokosowym bekonem i wegańskim parmezanem.