Większość z Was na pewno zna smażone na głębokim tłuszczu przepisy Lauren z Hotforfood. Ten przepis jest inspirowany jej przepisem na tofu w konopnej panierce z kilkoma moimi zmianami.
Z jednej strony jest to wersja trochę zdrowsza, z drugiej bardziej pikantna i chrupiąca: marynatę wzbogaciłam o srirachę (na której punkcie mam obecnie obsesję i dodaję ją do wszystkiego!), a bułkę tartą zamieniłam na opiekane płatki owsiane, które dodają prawdziwego chrupnięcia 😋
Nuggetsy podałam na sałatce z tym sosem, ale doskonale sprawdzi się każdy kremowy sos, tak jak na przykład ten.
Jeśli sałatka nie brzmi zachęcająco, zaserwujcie do tofu frytki i ketchup, a poczujecie się jak w McDonald’s 😉 albo ryż, brokuły i sos teriyaki na azjatycką nutę. To prawdziwie uniwersalny przepis!

Składniki:
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- 1 łyżeczka srirachy (lub innego sosu chili)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego
- po 1/2 łyżeczki cebuli i czosnku w proszku
- 1/4 szklanki nasion konopi
- 1/4 szklanki opiekanych płatków owsianych (użyłam tych)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Przygotować marynatę: w głębokim talerzu wymieszać dokładnie oliwę, srirachę i mleko roślinne.
- W drugiej misce przygotować panierkę: połączyć nasiona konopi, płatki owsiane i przyprawy.
- Pokroić tofu na paski, kostkę lub inną dowolną formę „nuggetsową”.
- Każdy kawałek obtoczyć dokładnie najpierw w marynacie, a następnie w panierce.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach.
- Piec przez ok. 20 minut do zezłocenia panierki.
- Podawać na sałatce lub z frytkami z ulubionym sosem i dodatkową porcją srirachy!
