Czy to w ogóle możliwe, aby jednoskładnikowe danie nazwać przepisem? Oczywiście! No dobra, tylko trzeba założyć, że woda i sól się nie liczą. Te krakersy zrobione są wyłącznie z mąki migdałowej, odrobiny wody i przypraw, a smakują lepiej niż niejedne sklepowe, ekologiczne chlebki.
Są twarde, idealnie chrupiące, aromatyczne i… bardzo szybko znikają. Najlepiej więc zrobić z podwójnej porcji, bo dobrze przechowują się w szczelnym opakowaniu.
Dlaczego akurat Za’atar? Chcąc pociągnąć formę jednoskładnikową, wybrałam Za’atar, gdyż jest mieszanką kilku pięknie pachnących przypraw. Znajdziecie w nim tymianek, sumak, sezam, oregano, a czasem nawet majeranek. Ta kompozycja świetnie sprawdzi się z domowym serkiem z nerkowców i wytrawną konfiturą.
Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że krakersy można przygotować również w wersji słodkiej. Co powiecie na laskę wanilii i skórkę z cytryny zamiast Za’ataru? A może wersja z kakao i pomarańczą? Dajcie znać, jakie kombinacje przygotujecie!
Składniki:
- 200 g mąki migdałowej
- przyprawy: 1 łyżeczka soli i 1 łyżka przyprawy Zaatar
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175°C.
- Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać wody do uzyskania zwartego ciasta.
- Na papierze do pieczenia rozwałkować lub uklepać palcami powstałe ciasto na cienki prostokąt. Pokroić na równe prostokąty dowolnej wielkości i wstawić do piekarnika na 20-25 minut aż krakersy będą wysuszone i chrupiące.
- Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnym pudełku.