Przepis jednoskładnikowy: Krakersy z Za’atarem

Czy to w ogóle możliwe, aby jednoskładnikowe danie nazwać przepisem? Oczywiście! No dobra, tylko trzeba założyć, że woda i sól się nie liczą. Te krakersy zrobione są wyłącznie z mąki migdałowej, odrobiny wody i przypraw, a smakują lepiej niż niejedne sklepowe, ekologiczne chlebki.

Są twarde, idealnie chrupiące, aromatyczne i… bardzo szybko znikają. Najlepiej więc zrobić z podwójnej porcji, bo dobrze przechowują się w szczelnym opakowaniu.

Dlaczego akurat Za’atar? Chcąc pociągnąć formę jednoskładnikową, wybrałam Za’atar, gdyż jest mieszanką kilku pięknie pachnących przypraw. Znajdziecie w nim tymianek, sumak, sezam, oregano, a czasem nawet majeranek. Ta kompozycja świetnie sprawdzi się z domowym serkiem z nerkowców i wytrawną konfiturą.

Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że krakersy można przygotować również w wersji słodkiej. Co powiecie na laskę wanilii i skórkę z cytryny zamiast Za’ataru? A może wersja z kakao i pomarańczą? Dajcie znać, jakie kombinacje przygotujecie!

krakersy-z-zaataremkrakersy-ser-konfitura

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli i 1 łyżka przyprawy Zaatar

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
  2. Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać wody do uzyskania zwartego ciasta.
  3. Na papierze do pieczenia rozwałkować lub uklepać palcami powstałe ciasto na cienki prostokąt. Pokroić na równe prostokąty dowolnej wielkości i wstawić do piekarnika na 20-25 minut aż krakersy będą wysuszone i chrupiące.
  4. Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnym pudełku.

jednoskladnikowe-krakersymigdalowe-krakersy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s