Kanapka pulled „pork” z portobello

Nie od dziś wiadomo, że grzyby w kuchni roślinnej idealnie nadają się do udawania mięsa ze względu na swoją strukturę i magiczny, piąty smak umami. Za sprawą kilku przypraw i domowego, oszukanego sosu BBQ można stworzyć nieziemski comfort food, który usatysfakcjonuje nawet zagorzałych mięsożerców.

Ta kanapka idealnie sprawdzi się na weekendowego grilla rodzinnego lub obiad dla fanów fast foodu. A przy tym wcale nie jest niezdrowa!

Ten przepis można również wykonać z jackfruitem (czyli chlebowcem), który jest najczęściej używany w przepisach na roślinny „pulled pork”. Wystarczy wymienić pieczarki na jackfruita i postępować dalej jak w przepisie. Polecam również mój przepis na jackfruita BBQ.

surowka-z-brokulaweganski-pulled-pork

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g grzybów portobello
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki kuminu, słodkiej papryki, czosnku i cebuli
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki ketchupu

Dodatki:

  • 4 bułki hamburgerowe
  • wegański majonez, ketchup, musztarda
  • sriracha
  • wegański ser
  • coleslaw lub inna surówka*

Przygotowanie:

  1. Posiekać czosnek i cebulę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem.
  2. Grzyby portobello pokroić wzdłuż na 4-5 części. Dorzucić na patelnię, gdy warzywa będą zeszklone i posolić.
  3. Smażyć aż cała woda wyparuje z grzybów. Następnie dodać wszystkie przyprawy i dusić przez 15-20 minut do zgęstnienia i skarmelizowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotowe grzyby przełożyć na deskę i szarpać dwoma widelcami na mniejsze kawałki. Przełożyć z powrotem na patelnię i trzymać na minimalnym ogniu.
  5. Przygotować wszystkie dodatki: podpiec bułki, przygotować sosy i surówkę.
  6. Złożenie kanapek: na podpieczoną bułkę nałożyć odrobinę majonezu i musztardy, następnie sporą porcję grzybów, ser i surówkę. Górną połowę bułki posmarować sosem i złożyć kanapkę.

* Surówkę przygotowałam z bardzo drobno pokrojonego brokuła, marchewki, rzodkiewek, cebuli czerwonej, musztardy francuskiej i octu jabłkowego.

burger-pulled-pork-weganskibbq-pulled-pork-vegan

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s