Nie od dziś wiadomo, że grzyby w kuchni roślinnej idealnie nadają się do udawania mięsa ze względu na swoją strukturę i magiczny, piąty smak umami. Za sprawą kilku przypraw i domowego, oszukanego sosu BBQ można stworzyć nieziemski comfort food, który usatysfakcjonuje nawet zagorzałych mięsożerców.
Ta kanapka idealnie sprawdzi się na weekendowego grilla rodzinnego lub obiad dla fanów fast foodu. A przy tym wcale nie jest niezdrowa!
Ten przepis można również wykonać z jackfruitem (czyli chlebowcem), który jest najczęściej używany w przepisach na roślinny „pulled pork”. Wystarczy wymienić pieczarki na jackfruita i postępować dalej jak w przepisie. Polecam również mój przepis na jackfruita BBQ.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g grzybów portobello
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po 1/2 łyżeczki kuminu, słodkiej papryki, czosnku i cebuli
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki ketchupu
Dodatki:
- 4 bułki hamburgerowe
- wegański majonez, ketchup, musztarda
- sriracha
- wegański ser
- coleslaw lub inna surówka*
Przygotowanie:
- Posiekać czosnek i cebulę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem.
- Grzyby portobello pokroić wzdłuż na 4-5 części. Dorzucić na patelnię, gdy warzywa będą zeszklone i posolić.
- Smażyć aż cała woda wyparuje z grzybów. Następnie dodać wszystkie przyprawy i dusić przez 15-20 minut do zgęstnienia i skarmelizowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe grzyby przełożyć na deskę i szarpać dwoma widelcami na mniejsze kawałki. Przełożyć z powrotem na patelnię i trzymać na minimalnym ogniu.
- Przygotować wszystkie dodatki: podpiec bułki, przygotować sosy i surówkę.
- Złożenie kanapek: na podpieczoną bułkę nałożyć odrobinę majonezu i musztardy, następnie sporą porcję grzybów, ser i surówkę. Górną połowę bułki posmarować sosem i złożyć kanapkę.
* Surówkę przygotowałam z bardzo drobno pokrojonego brokuła, marchewki, rzodkiewek, cebuli czerwonej, musztardy francuskiej i octu jabłkowego.