Domowy jogurt roślinny z 2 składników!

Nieustannie zachwycam się smakiem roślinnych jogurtów. Są przepyszne, charakterystycznie kwaśne i kremowe – zupełnie jak mleczne oryginały. Mam jednak wrażenie, że większość sklepowych jogurtów roślinnych jest cholernie droga. Poza tym są przesłodzone i najczęściej smakowe, co nie do końca mi odpowiada. Wolę wrzucić do mojego jogurtu garść truskawek niż jeść lekko różowy jogurt ze sztucznym posmakiem truskawki.

Dlatego właśnie lubię robić jogurty w domu. Mam pełną kontrolę nad ich smakiem, konsystencją i dodatkami. Wydaje mi się, że Was również interesują jogurty domowe, co mówią statystyki mojego pierwszego przepisu na jogurt kokosowy 🙂

Tym razem jednak proponuję Wam inną metodę, bez wykorzystania trudno dostępnych kultur bakterii. Za to z wykorzystaniem… sklepowego jogurtu! Wystarczy do mleka roślinnego dodać kilka łyżek dowolnego jogurtu o naturalnym smaku i chwilę poczekać, a pyszny jogurt domowy zrobiony. W dodatku jest tańszy, smaczniejszy, zdrowszy i możemy dodać do niego to, na co tylko mamy ochotę.

Może posłużyć jako baza sosu do sałatki, zrobicie z niego tzatziki, albo zjecie łyżeczką z granolą lub owocami. Dobrze zagęści również owocowe smoothie.

jogurt-weganskiowsianka-z-jogurtem

Składniki:

  • 1/2 litra mleka roślinnego (użyłam niesłodzonego sojowego)
  • 1 mały jogurt roślinny (użyłam kokosowego), ok. 150 g

Przygotowanie:

  1. Wyparzyć dokładnie słoik lub naczynie, w którym będziemy przygotowywać jogurt.
  2. Mleko sojowe zagotować (uważać, by się nie przypaliło!) i przelać do słoika. Nie nakładać jeszcze pokrywki.
  3. Odstawić do ostygnięcia do 40-45°C.
  4. Wymieszać z jogurtem i zamknąć szczelnie słoik. Zawinąć w koc lub ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce co najmniej na całą noc. W zależności od pory roku, temperatury w pomieszczeniu może to zająć nawet całą dobę. Im dłużej jogurt leży, tym bardziej kwaśny się stanie.
  5. Gdy jogurt będzie miał pożądaną gęstą konsystencję i smak, przełożyć słoik do lodówki do schłodzenia.
  6. Z takiego jogurtu można następnie przygotować kolejną porcję jogurtu dodając kilka łyżek do mleka roślinnego. I tak w nieskończoność 🙂

domowy-jogurt-roslinnyowsianka-z-jogurtem-sojowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s