Ten przepis to taki sukces po serii niefortunnych zdarzeń. Miało z tego wyjść zupełnie coś innego, ale końcowy produkt w smaku przypomina właśnie popularne batony. Choć z wyglądu niekoniecznie 😅
Chrupiący baton z ekspandowanych jagłów zlepiony słodką masą z masła orzechowego i syropu klonowego i polany domową polewą czekoladową z 3 składników. Prosto, szybko, minimalistycznie. Ale jak pysznie! Batony znikają w mig, bo są bardzo bardzo lekkie! 🙊
Składniki:
- 25-30 g ekspandowanej kaszy jaglanej (może być też pszenica)
- 30 g masła orzechowego
- 30 g syropu klonowego
- szczypta soli
Polewa:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
- Batony: w garnuszku roztopić na małym ogniu masło orzechowe z syropem klonowym i solą do połączenia. Wsypać ekspandowane zboże i wymieszać dokładnie, by każde ziarenko zostało pokryte masą.
- Masę uformować w duży prostokąt lub rozłożyć równomiernie w prostokątnej foremce wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 30 min.
- Polewa: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej czekoladowej polewy.
- Zmrożoną masę wyjąc z formy i pokroić w dowolnej wielkości batony.
- Zanurzać w czekoladowej polewie i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Uwielbiam twoje przepisy 🙂 Cudowna dawka inspiracji.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo! 😊
PolubieniePolubienie
Oznaczyłem twój blog jako moje odkrycie roku na blogu, który powoli rozkręcam głównie, aby pomóc znajomym. To ja dziękuję.
PolubieniePolubienie