Batony à la Kinder Country

Ten przepis to taki sukces po serii niefortunnych zdarzeń. Miało z tego wyjść zupełnie coś innego, ale końcowy produkt w smaku przypomina właśnie popularne batony. Choć z wyglądu niekoniecznie 😅

Chrupiący baton z ekspandowanych jagłów zlepiony słodką masą z masła orzechowego i syropu klonowego i polany domową polewą czekoladową z 3 składników. Prosto, szybko, minimalistycznie. Ale jak pysznie! Batony znikają w mig, bo są bardzo bardzo lekkie! 🙊

batony-z-kaszy

Składniki:

  • 25-30 g ekspandowanej kaszy jaglanej (może być też pszenica)
  • 30 g masła orzechowego
  • 30 g syropu klonowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Batony: w garnuszku roztopić na małym ogniu masło orzechowe z syropem klonowym i solą do połączenia. Wsypać ekspandowane zboże i wymieszać dokładnie, by każde ziarenko zostało pokryte masą.
  2. Masę uformować w duży prostokąt lub rozłożyć równomiernie w prostokątnej foremce wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 30 min.
  3. Polewa: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej czekoladowej polewy.
  4. Zmrożoną masę wyjąc z formy i pokroić w dowolnej wielkości batony.
  5. Zanurzać w czekoladowej polewie i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

weganskie-batonybatony-z-czekolada

3 myśli w temacie “Batony à la Kinder Country

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s