To prosty przepis na letnią przystawkę lub lekki obiad w gorący dzień. Z łatwością można zamienić go w „pełnoprawny” obiad wymieniając połowę objętości cukinii (a dla głodomorów nawet i całość!) na zwykły makaron spaghetti.
Kremowy sos z awokado, który równie dobrze może służyć jako dip guacamole tworzy z cukinią piękną, zieloną i letnią kompozycję.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 awokado
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 chili
- garść kolendry lub pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i ubić widelcem na w miarę gładką masę.
- Dodać przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, posiekane chili, posiekane zioła. Dodać sok z cytryny i sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby rozrzedzić 1-2 łyżkami wody.
- Cukinię umyć i obrać specjalną tarką. Jeśli nie macie obieraczki „julienne”, możecie użyć zwykłej obieraczki do warzyw i zamiast „spaghetti” przygotować „papardelle” wycinając wstążki cukinii.
- Gotowy makaron z cukinii połączyć z sosem, oprószyć dodatkową kolendrą i podawać.