Spaghetti z cukinii z sosem z awokado

To prosty przepis na letnią przystawkę lub lekki obiad w gorący dzień. Z łatwością można zamienić go w „pełnoprawny” obiad wymieniając połowę objętości cukinii (a dla głodomorów nawet i całość!) na zwykły makaron spaghetti.

Kremowy sos z awokado, który równie dobrze może służyć jako dip guacamole tworzy z cukinią piękną, zieloną i letnią kompozycję.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 awokado
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 chili
  • garść kolendry lub pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i ubić widelcem na w miarę gładką masę.
  2. Dodać przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, posiekane chili, posiekane zioła. Dodać sok z cytryny i sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby rozrzedzić 1-2 łyżkami wody.
  3. Cukinię umyć i obrać specjalną tarką. Jeśli nie macie obieraczki „julienne”, możecie użyć zwykłej obieraczki do warzyw i zamiast „spaghetti” przygotować „papardelle” wycinając wstążki cukinii.
  4. Gotowy makaron z cukinii połączyć z sosem, oprószyć dodatkową kolendrą i podawać.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s