Ryż smażony z ananasem

Miał być Wietnam przez kolejne tygodnie, ale nie mogłam przepuścić tego przepisu i nie zamieścić go na blogu od razu. Przygotowany spontanicznie, ze względu na chęć zużycia bardzo dojrzałego już ananasa, zainspirowany trochę przepisem Lauren z hotforfood, a trochę przygotowany z tego, co akurat było w lodówce. Ten ryż jest po prostu boski!

W azjatyckich barach czasem zdarza mi się zjeść ryż smażony z warzywami. To jedna z tych bezpiecznych opcji do zamówienia w barach wątpliwej jakości, bo co może zepsuć się w ryżu czy chińskiej mieszance warzyw z mrożonki? No chyba że coś może, jeśli tak to dajcie znać w komentarzu!

Choć od czasu do czasu zjadliwe, to jednak zwykle smażone ryże i makarony są słone, czarne od sosu sojowego, okropnie śmierdzące od starego oleju i bez grama ziół lub chociażby soku z limonki dla odświeżenia ciężkich smaków.

Ten ryż jest zupełnie inny. Świeży, słodki i kwaśny od ananasa, którego aromat czuć w każdym kęsie. Pikantny za sprawą czosnku i chili. Sycący dzięki brązowemu ryżowi i tofu. Lekki i świeży dzięki kolendrze i mięcie. No i nawet zdrowy 😉 A do tego na maksa imponujący! Konieczna pozycja na letni obiad.

ananasryz-smazony-w-ananasiepineapplepineapple-fried-rice

Składniki na 2 porcje:

  • 120 g brązowego ryżu
  • 1 średni ananas
  • 1 łyżka bezwonnego oleju
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść kiełków stir-fry
  • 1/2 kostki tofu marynowanego
  • po garści kolendry i mięty
  • dodatkowy sos chili do podania

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka dżemu ananas-mango*
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka sosu sriracha

ananasy

*Akurat w lodówce miałam dżem o smaku ananas-mango, który dodał słodyczy. Jeśli nie macie dżemu w tropikalnym smaku, dodajcie łyżeczkę syropu klonowego, agawy lub zwykłego cukru.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Odłożyć na bok.
  2. Ananas przekroić na pół wzdłuż i ostrożnie wydrążyć małym nożykiem miąższ pozostawiając brzegi grubości 1 cm. Uważać, by nie przeciąć całkowicie skóry ananasa, ponieważ danie będziemy serwować w wydrążonych połówkach. Do przepisu będziemy potrzebować połowę wydrążonego miąższu.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek, paprykę i marchewkę pokroić w cienkie plastry. Tofu pokroić w kostkę.
  4. Na patelni lub woku rozgrzać połowę oleju i na dużym ogniu podsmażyć z każdej strony tofu.
  5. Gdy tofu będzie brązowe, dodać pozostały olej i pokrojone warzywa i kiełki.
  6. Smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki sosu i rozrzedzić 2 łyżkami wody.
  7. Na patelnię dodać ryż. Wymieszać dokładnie zawartość patelni i rozłożyć równomiernie ryż. Smażyć przez 1-2 minuty na dużym ogniu bez mieszania, aby ryż stał się chrupiący. Następnie przemieszać, dodać sos i dokładnie połączyć.
  8. Podawać w wydrążonych połówkach ananasa skropione sokiem z limonki z miętą i kolendrą i dodatkowym sosem chili.

ryz=smazonyananas-z-ryzem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s