Banh mi na wypasie

Każdy kraj ma swoją wersję kanapki. W Polsce jemy chleb z serem i szynką, we Francji bagietki z serami pleśniowymi, we Włoszech chleb z oliwą lub ciabattę, a w krajach skandynawskich królują pasty rybne.

Wietnam również ma swoją wersję, która jest nieodłącznym elementem podróży i zdaje się być faworytem jeśli chodzi o szybkie posiłki w biegu zarówno wśród turystów jak i miejscowych.

Choć w każdym regionie inna, klasyczna kanapka banh mi składa się z dużo bardziej miękkiej niż francuska bagietki, jakiegoś dodatku (najczęściej pasztetu, plastrów mięsa lub sera czy smażonego jajka, ale są też i wegańskie wersje z tofu lub grzybami), plastrów ogórka i marchewki oraz kolendry. Na końcu przygotowujący danie Wietnamczyk pokazuje na migi sos chili pytając czy chcesz zaostrzyć danie. A w „restauracji” z plastikowymi stołkami sosami można częstować się samemu biorąc je ze stolików.

banh-mi

To chyba najtańsze, ale jedno z najczęściej jedzonych przez nas potraw w Wietnamie ze względu na świeży smak, szybkość podania, możliwość jedzenia w biegu, no i oczywiście cenę nie do pobicia!

Choć nie znalazłam jeszcze w Polsce bagietki z wierzchu chrupiącej, a w środku miękkiej i rozpływającej się w ustach jak w Wietnamie, to smak tej kanapki odwzorowałam doskonale. Wrzućcie do swej banh mi, co chcecie, ale pamiętajcie o marchewce, kolendrze, ogórku i chili, a poczujecie się jak w Wietnamie!

Sprawdźcie też roślinny przepis na słynną kanapkę z USA!

sos-chili-cholimexprzepis-na-banh-miklasyczne-skladniki

 

Składniki na 1 kanapkę:

  • 1 miękka bagietka
  • łyżka serka do smarowania (np. twarożek z nerkowców)
  • łyżka pasztetu warzywnego lub sojowego
  • kilka plastrów seitana lub wędliny sojowej
  • kilka plastrów ogórka i marchewki
  • ulubiony sos chili
  • garść ziół: kolendry, mięty, szczypiorku
  • opcjonalnie: plasterek wegańskiego sera

Przygotowanie:

  1. Bułkę rozkroić na pół uważając, by nie przekroić jej całkowicie, tylko pozostawić w jednym kawałku. Podpiec w piekarniku lub tosterze.
  2. Na jednej stronie rozsmarować pasztet, na drugiej serek kremowy.
  3. Ułożyć plastry seitana, sera (jeśli używamy) i warzyw.
  4. Na koniec obficie (lub według preferencji) polać sosem chili i napakować kanapkę ziołami.

wietnamski-street-foodbagietka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s